česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

South Sudan Investment Conference 2013

(Archivní článek, platnost skončena 31.12.2014.)

Ve dnech 4.-5. prosince 2013 se uskuteční v hlavním městě Jižního Súdánu první jihosúdánskou vládou organizovaná mezinárodní investiční konference.

Na začátku prosince se pod přímou záštitou a za účasti prezidenta republiky Salvy Kiira v hlavním městě Jižního Súdánu Jubě uskuteční mezinárodní konference, jejímž cílem je podpořit obchod a investice v této nové africké zemi.

Jižní Súdán je zemí s rozsáhlými zásobami ropy (kapacita produkce 350 000 barelů denně) a dalších nerostných surovin. Doposud nepříliš rozvinutá země o velikosti Francie a příhodnou polohou v blízkosti lidnatých zemí (Etiopie, Konžská demokratická republika, Uganda, Keňa) skýtá příležitosti také v sektorech, jako jsou infrastruktura, pěstování a zpracování zemědělských produktů, potravinářství či energetika.

Zájem o budování obchodní spolupráce výrazně jeví také Česká republika, což dokazují hned dvě cesty vrcholných představitelů MZV v letošním roce. V dubnu t.r. navštívil Jubu náměstek ministra zahraničí Tomáš Dub, v říjnu potom ministr zahraničních věcí Jan Kohout. V obou případech byli doprovázeni také podnikatelskou delegací a byly uskutečněny podnikatelské semináře za účasti ministrů jihosúdánské vlády a hlavních obchodních komor.

Případné bližší informace o konferenci, jejím programu a registraci, či obecně o Jižním Súdánu naleznete zde.