deutsch  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Plzeň Evropským hlavním městem 2015

(Archivní článek, platnost skončena 01.03.2015.)

Pro rok se 2015 Plzeň stane, společně s belgickým městem Mons, Evropským hlavním městem kultury 2015.

Město, které obdrží titul Evropského města kultury, se na jeden rok dostane do středu pozornosti turistů, umělců a médií celé Evropy. Je to jedinečná příležitost zvednout svojí prestiž, nalákat návštěvníky a vytvářet nové vazby nejen v oblasti kultury, ale také ve školství, vědě a samozřejmě v podnikatelské sféře.Projekt Evropského hlavního města kultury nekončí rokem 2015 a netýká se jen samotné Plzně. Program je připravený s přesahem do regionu i do sousedního Bavorska.

Čilá přeshraniční spolupráce probíhá především díky úzkým stykům partnerským měst Plzně a Řezna a partnerství Centra Bavaria Bohemia v Schönsee. Společně připravují umělecké příspěvky německých umělců pro Evropské hlavní město kultury v rámci projektu Regio 2015.

Projekt Regio2015 přímo navazuje na projekt Impuls 2015!, který byl zahájen v listopadu 2011 a skončil v prosinci 2013, jehož cílem bylo shromáždit, prodiskutovat a dále rozvinout návrhy bavorských kulturních aktérů pro Plzeň 2015. Dalším stěžejním úkolem projektu Impuls 2015! bylo zajištění marketingu pro Evropské hlavní město kultury 2015 na bavorské straně.

Plzeň, město, kde v 19. století poprvé natočili plzeňský ležák, světoznámý jako Pilsner, je čtvrtým největším městem v České republice. Kromě tradičního průmyslu zastoupeného Škodovými závody a Plzeňským Prazdrojem má i bohaté kulturní zázemí. Plzeň je tak městem s nevídanou koncentrací umělců na obyvatele, navíc se slavným hokejovým a fotbalovým klubem.

Více informací na stránkách Plzeň 2015 a Centrum Bavaria Bohemia