português  česky 

rozšířené vyhledávání
chilane_oceneni_v_brazilii
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

"Zlatí hoši" z Chile 1962 oceněni v Brazílii

(Archivní článek, platnost skončena 23.06.2013.)

U příležitosti 50. výročí finále mistrovství světa ve fotbale 1962 v Chile, ve kterém Brazílie zvítězila nad tehdejším Československem 3-1, se dne 25. června 2012 v Sao Paulo v Památníku Latinské Ameriky uskutečnilo slavnostní zahájení výstavy „50 Anos do Bicampeão“ spojené s vyznamenáním účastníků finále. Akci pořádalo ministerstvo sportu ve spolupráci s brazilským fotbalovým svazem a Velvyslanectvím České republiky v Brasília. Na pozvání brazilské strany se oslavy zúčastnila také delegace našich bývalých hráčů tehdejší chilské „Zlaté party“ včetně držitele Zlatého míče Josefa Masopusta.

 

U příležitosti 50. výročí od finále mistrovství světa ve fotbale 1962 v Chile, ve kterém Brazílie zvítězila nad tehdejším Československem 3 - 1, se dne 25. června 2012 v Sao Paulo v Památníku Latinské Ameriky uskutečnilo slavnostní zahájení výstavy „50 Anos do Bicampeão" spojené s vyznamenáním účastníků finále. Akci pořádalo ministerstvo sportu ve spolupráci s brazilským fotbalovým svazem a Velvyslanectvím České republiky v Brasília. Na pozvání brazilské strany se akce zúčastnila delegace 5 hráčů z tehdejší chilské „Zlaté party" včetně držitele Zlatého míče Josefa Masopusta, s nímž přicestovali také Mašek, Tichý, Jelínek a Štibrányi. Organizačně a finančně se dále podíleli Klub přátel J. Masopusta a FAČR, která přispěla na zakoupení letenek.

Česko-slovenská delegace (s výpravou přicestoval také bývalý reprezentant Slovák Štibrányi) pobývala v Sao Paulu od 22. do 26. června 2012. Během svého pobytu se setkala s krajany na Generálním konzulátu České republiky v Sao Paulo, či navštívila Muzeum fotbalu na stadionu Pacembo v SP. V neděli 24. června česká delegace tvořená dále vedením Klubu přátel JM, místopředsedou FAČR, lékařským doprovodem a zástupci médií navštívila fotbalové derby mezi tradičními rivaly Corintians a Palmeiras spojené s návštěvou zákulisí obou týmů a setkáními s trenéry Scolarim a Titem. V rámci přímého přenosu ze zápasu byly záběry na čs. delegaci několikrát zahrnuty do vysílání celostátní veřejnoprávní TV včetně vysvětlujícího komentáře.

V pondělí 25. června 2012 se uskutečnilo slavnostní vyznamenání bývalých hráčů v auditoriu Památníku Latinské Ameriky a slavnostní zahájení putovní výstavy, která v následujících 2 letech navštíví hlavní města všech brazilských států. Na brazilské straně se zúčastnili téměř všichni žijící hráči. Vedle "hostitele" ministra sportu A. Rebela, byl přítomen starosta města Sao Paulo G. Kassab, zástupci guvernéra státu Sao Paulo, předsedy br. fotbalové konfederace, ministerstva zahraničních věcí a jiných institucí, velvyslanec Slovenské republiky, generální konzul Chile a další významní hosté, manažeři, prezidenti fotbalových klubů aj. osobnosti.

Vedle putovní výstavy a aktu ocenění bývalých hráčů byla br. stranou vydaná také kniha o výročí finále v českém, portugalském a anglickém jazyce, k níž napsal předmluvu br. ministr sportu a vv. I. Jančárek. Dále bude k výročí vydaná, v Brazílii i České republice, příležitostná poštovní známka. České republice se dostalo čestného místa také v rámci zahajovacího ceremoniálu.

Pobyt česko-slovenské delegace byl podrobně monitorován brazilskými, ale i mezinárodními médii. Slavnostní akt vyznamenání hráčů v auditoriu památníku a zahájení výstavy sledovala téměř všechna významná lokální média včetně veřejných TV stanic BAND, GLOBO, SBT, sportovních kanálů ESPN a SPORT TV, pobyt delegace českých hráčů monitoroval speciální stanice FIFA. Byly přítomny také filmové štáby dokumentaristů, které natáčely příspěvky do filmových dokumentů a v průběhu pobytu s hráči pořizovaly rozhovory.

 

Odkaz na videoreportáž TV Brasil

Odkaz na videoreportáž TV Globo

Odkaz na videoreportáž na TV Band

Odkaz na záznam ze slavnostního ceremoniálu br. ministerstva sportu

Reportáž deníku Sport o setkání "Chilanů" se Scolarim

Fotogalerie na webových stránkách Památníku Latinské Ameriky

 

Auditórium Památníku Latinské Ameriky bezprostředně před zahájením ceremoniálu, konzul České republiky V. Dolista čtvrtý zleva, uprostřed starosta Sao Paula G. Kassab, čtvrtý zprava ministr sportu A. Rebelo

Starosta města Sao Paula G. Kassab přijímá dar, dres reprezentace České republiky z rukou předsedy Klubu přátel J. Masopusta, p. Jiřího Hory (vpravo), vlevo J. Masopust

Josef Masopust při prohlídce výstavy v doprovodu Ministra sportu Brazílie A. Rebela (vpravo) a vicekonzulky Lindy Messias

Naši Chilané ocenění v Brazílii. Zleva: Mašek, Tichý, Jelínek, Masopust a Štibrányi

 

Pozvánka na slavnostní zahájení putovní výstavy