по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Den Evropy V Kišiněvě dne 15.5.2010

(Archivní článek, platnost skončena 31.12.2013.)

Dne 15. května 2010 proběhl v Kišiněvě "Den Evropy", kterého se zúčastnila většina zastupitelských úřadů členských států EU v Moldavsku včetně některých nerezidentních úřadů z Bukurešti a Kyjeva. Cílem této události bylo prezentovat v rámci tzv. evropského městečka jednotlivé členské státy jak po stránce kulturní, politické či ekonomické, tak po stránce kulturní a gastronomické.

 

Eday"Den Evropy" byl slavnostně zahájen za přítomnosti prozatímního prezidenta M. Ghimpa, premiéra V. Filata, komisaře pro rozšíření a politiku sousedství EU Š. Füleho, kišiněvského primátora D. Chirtoacy, diplomatického sboru a dalších politických představitelů země. V úvodním proslovu místní politici vyzdvihovali význam procesu přibližování k EU, jenž v Moldavsku nabývá stále konkrétnější podoby a vyjádřili naději, že tento proces bude úspěšný.

 

EdayČeská republika v souvislosti s "Dnem Evropy" připravila několik kulturních akcí. První byla výstava "Česká nej", kterou mohli návštěvníci zhlédnout od 8. do 17. května 2010. Jednalo se o soubor 24 plakátů vyvěšených v centru města na plot za sochou moldavského panovníka Štěpána Velikého (oblíbené místo setkání).

 

Dále byla ČR prezentována Cimbálovou muzikou P. Růžičky z Kyjova, která koncertovala v odpoledním bloku vystoupení ke "Dni Evropy", během něhož se představily soubory z Moldavska, Španělska a Rumunska a posléze večer moldavská a lotyšská rocková skupina.

Jednou ze zajímavých aktivit byly tzv. jazykové lekce, kdy ve dvou stanech paralelně probíhala výuka některého z unijních jazyků. Během 45 minut se zájemci mohli naučit aspoň základní fráze daného jazyka a udělat si minimální přehled o tom, jak jazyk funguje.

Během "Dne Evropy" se také konaly politické a ekonomické debaty s veřejností, kde se moldavští občané mohli aktivně chopit slova a sdělit své komentáře, dotazy, připomínky přítomným zástupcům jednotlivých zastupitelských úřadů.

Ve stanu ČR byly návštěvníkům k dispozici materiály o ČR, promítaly se dokumentární a pro děti animované filmy, pro děti byl rovněž připraven koutek, kde si mohly omalovávat postavičky z českých večerníčků. Během akce nechybělo ani tradiční české pivo.

EdayNa okraj "Dne Evropy" došlo také k otevření české učebny v ULIM (Universitatea Liberă din Moldova, Svobodné moldavské univerzitě) a navázání spolupráce mezi zastupitelským úřadem a univerzitou, která dává učebnu k dispozici k organizování různých přednášek a prezentací dané země. Po slavnostním otevření byl uspořá