по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Folklórní festivaly v Moldavsku s českou účastí

(Archivní článek, platnost skončena 12.07.2015.)

Začátkem července se v moldavském hlavním městě, stejně jako ve městech Straseni a Ialoveni, uskutečnily dva mezinárodní folklórní festivaly, jichž se zúčastnil také soubor z České republiky, Folklórní studio Buchlovice.

V týdnu od 2.7. do 6.7. 2014 se v Moldavsku uskutečnily dva mezinárodní folklórní festivaly: „Týden Štěpána Velkého a Svatého“ a „putovní“ festival „Bukovinská setkání“. Oba festivaly měly v Moldavsku svou premiéru – první z nich se konal vůbec poprvé, druhý z nich, „putovní“ festival zemí Bukoviny, letos zavítal také do Moldavska, poprvé ve své 25-leté historii.

Moldavští organizátoři přizvali ke spolupráci kromě účastníků z tradičních „bukovinských“ zemí  (Rumunsko, Maďarsko, Slovensko, Ukrajina, Polsko) rovněž Českou republiku, která byla reprezentována Folklórním studiem Buchlovice. Mužský sbor Folklórního studia se vynikajícím způsobem zhostil své role a vedle programových vystoupení obou festivalů uspořádal řadu neformálních, spontánních vystoupení, nejen v Kišiněvě, ale i v dalších městech a obcích Moldavské republiky.

Oficiální program obou festivalů byl organizátory rozvržen do tří měst – vedle Kišiněva se festivaly uskutečnily také v městech Straşeni a Ialoveni. Obyvatelé všech tří měst měli možnost shlédnout jak krojovaný průvod 23 zastoupených souborů, tak zvláště jejich zajímavá vystoupení. Mužský sbor z Buchlovic, složený nejen z vynikajících zpěváků a hudebníků, ale též významných folkloristů, vzbuzoval zasloužený zájem a obdiv jak u diváků, tak odborníků z branže.

Účast mužského sboru Folklórního studia Buchlovice na uvedených festivalech byla nejen skvělou kulturní reprezentací České republiky v Moldavsku, ale nastartovala také budoucí spolupráci mezi hudebníky a folkloristy obou zemí.