по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
Wintonovy_deti3
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Hudebně-literární představení skladatele Daniela Dobiáše

(Archivní článek, platnost skončena 31.12.2013.)

Velvyslanectví ČR v Kišiněvě uspořádalo spolu s Židovským kulturním centrem KEDEM ve dnech 11. a 12. dubna 2011 hudebně-literární představení, jehož cílem bylo připomenout památku obětí holokaustu.

Velvyslanectví ČR v Kišiněvě uspořádalo ve spolupráci s místní židovskou obcí vystoupení hudebního skladatele Daniela Dobiáše "K čemu je slunce, když není den?" obsahující zhudebnělé básně, které původně napsaly židovské děti v terezínském ghettu. Mezi skladbami promluvila o svých zážitcích z oné doby paní Dagmar Šímová, jedno z tzv. Wintonových dětí.

Představení se konala ve dnech 11. dubna 2011 v 16.30, resp. 12. dubna 2011 v 15.30 v prostorách Židovského kulturního centra KEDEM v Kišiněvě.

Tamtéž bylo možno shlédnout výstavu obrázků české malířky Helgy Hoškové-Weissové, která v Terezíně také prožila určitou část svého života.

Sir Nicholas George Winton (nar. 19. května 1909) zorganizoval v před vypuknutím 2. světové války záchranu 669 převážně židovských dětí z okupovaného Československa. Zajistil dětem dopravu do Británie, kde byly umístěny do rodin. Tisk ho někdy nazývá "britským Schindlerem".

J. E. Jaromír Kvapil Daniel Dobiáš