по-русски  česky  română 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Knižní veletrh v Kišiněvě v r. 2011

(Archivní článek, platnost skončena 31.12.2013.)

Ve dnech 31. 8. - 3. 9. 2011 se v budově Národní knihovny v Kišiněvě konal 20. ročník knižního veletrhu; letos podruhé za účasti ČR.

Česká republika se veletrhu zúčastnila podruhé, a to opět díky pomoci MK ČR, které propůjčilo reprezentativní soubor nejnovější české literatury včetně literárních časopisů a propagačních materiálů o překladech české literatury v zahraničí a dětské literatuře.Veletrh začal symbolicky 31. 8., což je den, kdy Moldavané slaví státní svátek pod názvem Den jazyka.

Letošního ročníku se za přispění kulturního odboru kišiněvské radnice, Rádia Svobodná Evropa a Svazu spisovatelů MD zúčastnil překladatel Jiří Našinec, který se dlouhodobě specializuje na moldavskou literaturu na obou stranách řeky Prut (v r. 2007 získal jeho překlad "Simion Výtažník" od P. Cimpoeşa cenu Magnesia Litera). Na závěr veletrhu byla českému překladateli udělena cena za kulturní zásluhy.

U českého stánku proběhla krátká prezentace moldavských překladů do češtiny za přítomnosti překladatele a všech moldavských autorů, kterými jsou Vladimir Beşleaga, Aureliu Busuioc, Iulian Ciocan a Nicolae Rusu.