česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česká divadla na Mezinárodním festivalu loutkového divadla v Silkeborgu

Letošní Mezinárodní festival loutkového divadla – Festival of Wonder, který se konal 12. – 15. listopadu 2009 v Silkeborgu ve středním Jutsku, měl bohaté zastoupení divadelních souborů z České republiky.

Hlavní organizátorka festivalu Ulla Dengsøe zvolila jako hlavní téma 7. ročníku festivalu připomenutí 20. výročí pádu komunismu v Evropě. Na letošním festivalu se představilo 30 divadelních souborů, z toho 10 zahraničních, které uvedly více než 100 představení. Festivalu se zúčastnily 3 divadelní soubory z ČR: plzeňské divadlo ALFA (představení Tři mušketýři), experimentální výtvarné a loutkové divadlo ANPU z Prahy (Romeo a Julie) a Divadlo bratří Formanů (Obludárium). Festivalový program zahrnoval dále výstavy (z ČR filmové loutky Šárky Váchové) a promítání krátkých loutkových a animovaných filmů (z ČR 2 filmy J. Švankmajera).

Velvyslanec Zdeněk Lyčka s herci pražského divadla ANPU a Harriet Ludvigsenovou (vpravo)

Pro slavnostní zahájení vybrali organizátoři – s ohledem na výročí pádu berlínské zdi a za přítomnosti německého velvyslance Christopha Jessena – představení Kouzelná flétna, spolupráci loutkového divadla Thalias Kompagnons a komorního orchestru Ensemble Kontraste z Norimberku. Po představení uspořádal starosta města Silkeborg v moderních prostorách radnice recepci.

Loutky z představení Tři mušketýři plzeňského divadla ALFA

V pátek 12. listopadu 2009 se festivalu zúčastnil velvyslanec Zdeněk Lyčka. Po přátelském setkání s pražským loutkovým divadlem ANPU zhlédl představení Divadla bratří Formanů, po kterém – za přispění Velvyslanectví ČR v Kodani – uspořádali zástupci města a organizátoři festivalu neformální společenskou akci.

Zleva: Herec Matěj Forman, hlavní organizátorka festivalu Ulla Dengsøe, herec Petr Forman, Harriet Ludvigsenová a velvyslanec Zdeněk Lyčka

Divadlo bratří Formanů bylo hlavním zahraničním hostem festivalu. Představení Obludárium probíhalo ve speciálním stanu a po každém představení uspořádal soubor pro zájemce workshop pod názvem A Backstage View in Obludarium. Všechna představení byla vyprodána a měla u publika velký ohlas. Záběr z  představení Obludarium byl vybrán na oficiální plakát celého festivalu.

Fronta před stanem na představení Obludárium Divadla bratří Formanů

Festival of Wonder