česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Kodaňský mezinárodní literární festival CPH:LITT 2012

Ve dnech 7.-12. května 2012 proběhl 5. ročník Kodaňského mezinárodního literárního festivalu CPH:LITT 2012. Pozvání přijali také čeští spisovatelé Ivan Klíma a Jaroslav Rudiš.

Také letos připravil festival CPH:LITT pro milovníky literatury bohatý program.Během šesti dnů v Kodani vystoupila řada dánských i světových renomovaných autorů, kteří zde nejen představili svou tvorbu, ale také společně diskutovali o postavení literatury v současném světě a roli spisovatele ve společnosti.

Letošní jubilejní ročník byl zahájen netradičním způsobem v podobě promítání českého animovaného filmu Alois Nebel. Ten na festivalu uvedl v divadle Bremen autor jeho komiksové předlohy a jeden z nejpozoruhodnějších současných českých spisovatelů Jaroslav Rudiš. Po promítání pozval Jaroslava Rudiše na pódium švédský spisovatel žijící v Berlíně Ulf Peter Hallberg. Povídali si spolu nejen o právě zhlédnutém filmu, ale také o lásce k železnici a vlakům, duchu česko-německého pohraničí a životě v německé metropoli.

CPH LITT Rudiš
Ulf Peter Hallberg s Jaroslavem Rudišem po promítání filmu "Alois Nebel"

Ve středu 9. května se CPH:LITT připojil k oslavám Dne Evropy a pod názvem Evropští mistři-vypravěči uspořádal v divadle Skuespilhuset večer věnovaný evropské literatuře. Na závěr vystoupili hlavní hosté programu Ivan Klíma a švédský autor Per O. Enquist.

CPH LITT Klíma a Per
Ivan Klíma (vpravo) na pódium divadla Skuespilhuset s Perem O. Enquistem (uprostřed).

CPH LITT KLÍMA
Ivan Klíma

Velvyslanectví České republiky využilo návštěvy Ivana Klímy v Kodani a ve čtvrtek 10. května uspořádalo pro krajany ve svých rezidenčních prostorách malou besedu s autorem.