česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Aktuálně.cz
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Odešla Dana Schmidt, první dáma česko-dánské novinařiny

Dne 23. dubna 2021 ve věku 77 let zemřela známá novinářka a zpravodajka deníku Politiken, Dana Schmidt. V českém prostředí zanechala výraznou stopu, často o něm psala pro zahraniční média, byla také porotkyní Novinářských cen Nadace OSF.

Dana Schmidt (1943 – 2021) byla dánská novinářka českého původu. Narodila se v Praze, vystudovala  germanistiku a bohemistiku. V roce 1967 odjela s přítelem Erikem do Aarhusu, druhého největšího dánského města, kde se později vzali. Pracovala na katedře slavistiky na tamní univerzitě a překládala informace o dění v Československu.

V roce 1970 se jim narodil syn Michael. Dana později vystudovala žurnalistiku, plně ovládla dánštinu a stala se dlouholetou novinářkou deníku Politiken. Za redakci těchto prestižních celostátních novin působila v Moskvě, Praze i v domovské Kodani.

Na sklonku života žila v Česku, kde se účastnila i práce v porotách Novinářské ceny, organizované Nadací OSF. Zemřela 23. dubna 2021, pohřeb měla počátkem května v Aarhusu.

(Zdroj: Aktuálně.cz)

**
Více informací, včetně vzpomínkových textů výrazných osobností českého kulturně-politického prostředí, jako např. Jaromíra Štetiny, Josefa Pazderky či Petry Procházkové, najdete na stránkách on-line deníku Aktuálně.cz.

Nekrolog byl publikován také na stránkách on-line deníku Altinget.