česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pocta Josefu Škvoreckému

Velvyslanectví ČR v Kodani uspořádalo ve středu 10. září 2014 ve svých rezidenčních prostorách další literární večer, tentokrát věnovaný spisovateli Josefu Škvoreckému u příležitosti 90. výročí jeho narození.

Velvyslanec Jiří Brodský
Úvodní slovo velvyslance Jiřího Brodského

V úvodu hosty nejprve přivítal velvyslanec Jiří Brodský, který jim zároveň představil akce, jež Velvyslanectví ČR v Kodani připravuje pro nadcházející měsíce. Krátce pohovořil také o významu osobnosti Josefa Škvoreckého v české kultuře. Poté slovo předal docentu Peteru Buggemu z Aarhuské univerzity, který diváky seznámil s nejdůležitějšími životními událostmi spisovatele a jeho přínosem pro českou literaturu.

Peter Bugge
Přednáška dánského bohemisty Petera Buggeho

Večer zasvěcený jednomu z nejvýznamnějších českých krajanů dále pokračoval projekcí filmu Rytmus v patách režisérky Andrey Sedláčkové, natočený na motivy Škvoreckého díla Povídky tenorsaxofonisty.

Rytmus v patách

Josef Škvorecký (1924-2012) patřil k předním českým spisovatelům žijícím v zahraničí. Po potlačení „pražského jara“ emigroval na začátku roku 1969 se svou manželkou, spisovatelkou a herečkou Zdenou Salivarovou, do Kanady. V Torontu pak společně založili nakladatelství '68 Publishers, ve kterém vydávali díla autorů, kteří v komunistickém Československu nemohli publikovat. Do roku 1993 v něm vyšlo více než 200 titulů. V roce 1990 manželé Škvorečtí obdrželi z rukou prezidenta a osobního přítele Václava Havla Řád Bílého lva.

Pozvánka