česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Konference o působení Moravských bratří v polárních oblastech

Ve dnech 19.-21.10.2012 se v Klubu kultury městyse Suchdolu nad Odrou konala VI. mezinárodní konference spolku Moravian s názvem „Moravští bratři v polárních oblastech“.

Cílem konference bylo připomenutí křesťanské misie obnovené Jednoty bratrské v 18. století v Grónsku a Kanadě, neboť mnoho z jejích významných členů pocházelo z česko-německých rodin na severní Moravě. Čeští bratři odtud v době rekatolizace uprchli do německého Ochranova (Herrnhutu), odkud se dostali do Dánska (Christiansfeldu) a posléze do Grónska.

Suchdol konference

Suchdol konference přednáška
Účastníci konference a jedna z mnoha přednášek

Konference se konala pod záštitou starosty Suchdolu pana R. Ehlera, dánského velvyslance v ČR pana Ch. Hoppeho, českého velvyslance v Dánsku pana Z. Lyčky, ředitele Zemského archivu v Opavě pana K. Müllera, prof. H. Rollmanna z Labradoru,  předsedy Matice radhošťské pana D. Strnadla a česko-německé historičky paní E. Štěříkové.


Suchdol lampa VIP

Suchdol ZL lampa
Zažehnutí Kleinschmidtovy lampy, která ukazovala Gróňanům cestu do Nového Herrnhutu v Nuuku (zleva: bývalý dánský pastor v Grónsku H. Wilhjelm, německý tlumočník, starosta Suchdolu R. Ehler, velvyslanec Z. Lyčka)

Na 70 účastníků konference si vyslechlo mnoho zajímavých příspěvků z Česka, Slovenska, Německa, Polska, Dánska a Kanady, které byly tlumočeny do němčiny, angličtiny a češtiny. Velvyslanec Z. Lyčka pronesl úvodní zdravici a přednášku České stopy v Grónsku. Zažehl Kleinschmidtovu lampu, pojmenovanou podle jednoho z nejznámějších dánských misionářů v Grónsku, který v 18. století sepsal první gramatiku grónštiny.

Suchdol Mankovič kostel
Kostel v Mankovicích před rodným domem M. Stacha

Suchdol Stach deska

Suchdol Stach deska 1
Pamětní desku M. Stachovi odhalil starosta Mankovic Miroslav Švajda.

Suchdol strom
Čerstvě zasazený pamětní strom z Bethabary, kde je M. Stach pochován

Velvyslanec Z. Lyčka se zúčastnil také odhalení pamětní desky Matthäuse Stacha, prvního misionáře obnovené Jednoty bratrské v Grónsku (1711-1787), na jeho rodném domě v Mankovicích u Suchdolu. Slavnostní projev pronesl pan Josef Christ jménem bývalých německých obyvatel Mankovic. Velvyslanec pak spolu s profesorem Rollmannem zasadil před Muzeem Moravských bratří v Suchdolu pamětní strom z Bethabary, kde je M. Stach pochován.

Suchdol lesni kostel
Otevření „lesního kostela“ Martina Schneidera poblíž Suchdolu

Velvyslanec Z. Lyčka se spolu s dalšími hosty zúčastnil otevření „lesního kostela“ tajného bratrského kazatele Martina Schneidera (1612-73) a navštívil rodný dům Kristiána Davida, bratrského kazatele v Grónsku, který se narodil r. 1692 v Ženklavě u Kopřivnice.

Suchdol David Dům
Rodný dům misionáře K. Davida v Ženklavě

Suchdol David deska

Suchdol David deska 1
Pamětní deska na rodném domě K. Davida

Účastníci konference měli možnost zhlédnout v české premiéře nový dokumentární film České televize Moravané mezi Eskymáky. Velvyslanec Z. Lyčka poskytl rozhovor největší moravskoslezské regionální televizní stanici Polar.

Mezinárodní konference se zaměřením na působení českobratrských misionářů v Grónsku a dalších polárních oblastech (kanadský Labrador aj.) se konala v Česku poprvé a byla velmi dobře navštívena. Spolek Moravian vydá sborník příspěvků všech přednášejících a Velvyslanectví ČR v Kodani se pokusí zajistit strom z Grónska pro Sad Moravských bratří v Suchdolu.

Pozvánka CZ
Pozvánka EN

Slavnostní projev pana Josefa Christa při odhalení pamětní desky M. Stacha v Mankovicích

TV reportáž z konference

přílohy

Pozvanka_2012_CZ 273 KB PDF (Acrobat dokument) 29.10.2012

Pozvanka_2012_EN 266 KB PDF (Acrobat dokument) 29.10.2012

Moravian_Gedenktafelrede 32 KB DOC (Word dokument) 29.10.2012