česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Přednáška velvyslance Zdeňka Lyčky „České stopy v Grónsku“

Vyprávění o přechodu grónského pevninského ledovce.

Velvyslanectví České republiky a Zastoupení Grónska v Kodani uspořádaly 12. prosince 2011 přednášku velvyslance Zdeňka Lyčky České stopy v Grónsku. Akce se konala v kodaňském kulturním středisku „Severoatlantický dům“, v němž kromě Grónského zastoupení sídlí také Zastoupení Faerských ostrovů a Islandská ambasáda.

VV Grónsko pozvánka VV Grónsko technik
   Počáteční problémy s promítací technikou byly brzy vyřešeny

VV Grónsko Tove
Vedoucí Grónského zastoupení T. S. Pedersenová a velvyslanec Z. Lyčka

Po krátkém informačním filmu o Grónsku a úvodním slovu vedoucí Grónského zastoupení Tove Søvndahl Pedersenové vyprávěl Z. Lyčka o svém přechodu grónského pevninského ledovce. Čtyřčlenná dánsko-česká lyžařská expedice vyrazila 8. dubna 2011 z mezinárodního letiště Kangerlussuaq a po více než 30 dnech (6. května 2011) dorazila do města Tasiilaq na východogrónském pobřeží. Trasa měřila téměř 600 km.

VV Grónsko Lada
Přednáška

VV Grónsko publikum
Publikum

Mezi cca 50 posluchači byli většinou velvyslanci akreditovaní v Kodani, VIP zaměstnanci dánského Ministerstva zahraničních věcí, ostatní tři členové expedice a zájemci o arktickou problematiku. Na akci se sponzorsky podílely společnost Karlovarské oplatky. s. r. o., a kodaňská restaurace Café Bohemia (Gothersgade 39) s nabídkou českého čepovaného piva.

VV Grónsko mapa VV Grónsko Januzs
Přednáška   / Čepované pivo z Café Bohemia

VV Grónsko expedice
Členové expedice (zleva): Mads Søndergaard, Zdeněk Lyčka, Morten Grundsøe a Kasper Kreiberg Andersen (foto: Hasse Ferrold)

VV Grónsko KVO
Karlovarské oplatky

Pozvánka na přednášku v angličtině
Pozvánka na přednášku v grónštině