česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Přednášky o působení Moravských bratří v Grónsku

Velvyslanectví ČR v Kodani uspořádalo 27. a 30. listopadu 2012 tematický večer zaměřený na působení Moravských bratří v Grónsku.

Velvyslanectví ČR v Kodani uspořádalo 27. listopadu 2012 tematický večer zaměřený na působení Moravských bratří v Grónsku. Po přednášce velvyslance Zdeňka Lyčky Moravští bratři v Grónsku zhlédli návštěvníci z řad krajanů a českých studentů nový dokumentární film S. Motla Moravští bratři mezi Eskymáky.

Moravští bratři knížky
Moravští misionáři v Grónsku – Matouš Stach a Christian David

Přednáška velvyslance Z. Lyčky na stejné téma se uskutečnila také 30. listopadu 2012 na Aarhuské univerzitě pro krajany žijící v Jutsku a české studenty na krátkodobých pobytech v rámci studijních programů EU.

Moravští bratři publikum
Posluchači na velvyslanecké rezidenci v Kodani

Moravští bratři film
Filmová projekce

Cílem této akce v Kodani a Aarhusu bylo rozšířit povědomí o důležité roli, kterou sehráli Moravští bratři při šíření křesťanství v Grónsku (viz též Konference v Suchdolu n. Odrou). Přednáška a dokumentární film byly zaměřeny zejména na historii založení Ochranova v Sasku a Christiansfeldu v Dánsku a na grónskou anabázi tří moravských misionářů ze smíšených česko-německých rodin – Matouše a Christiana Stacha z Mankovic u Suchdola n. Odrou a Christiana Davida ze Ženklavy na Novojičínsku. Značná část filmu byla věnována také grónsko-dánsko-německému příslušníkovi Jednoty bratrské Samuelu Kleinschmidtovi.

Moravští bratři posluchárna
Posluchači na Aarhuské univerzitě

Pozvánka