česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česko-francouzský večer na velvyslanectví

U příležitosti Mezinárodního dne Frankofonie 20. března 2012 uspořádalo Velvyslanectví ČR v Kodani ve svých reprezentačních prostorách česko-francouzský kulturní večer.

Hosty převážně z řad diplomatického sboru a významných osobností frankofonního společenství v Kodani přivítal velvyslanec Zdeněk Lyčka a krátce představil historii a hlavní cíle Frankofonie a vazbu České republiky k frankofonní kultuře. Poté hosty pozdravila také ředitelka Francouzského institutu v Kodani Anne Schmidt, která ve svém příspěvku zdůraznila různorodost oblastí, v nichž je Frankofonie zastoupena, a poděkovala Velvyslanectví České republiky v Kodani za spolupráci.

FRANKOFONIE ZL
Velvyslanec Zdeněk Lyčka (uprostřed) s ředitelskou Francouzského institutu v Kodani Anne Schmidt. Foto: Hasse Ferrold

Program večera zahájila paní Christine Krabbeová, Francouzska dlouhodobě žijící v Dánsku, přednáškou o Bohuslavu Reynkovi, básníkovi, překladateli, malíři a grafikovi, a jeho francouzské manželce, básnířce Suzanne Renaudové. Paní Krabbeová se s oběma umělci setkala ve svém rodném Grenoblu a po celý život s nimi zůstala v kontaktu. Po přednášce přednesené ve francoužštině zazněly básně B. Reynka a S. Renaudové ve francoužštině a češtině.

FRANKOFONIE Christine Krabbe
Paní Christine Krabbeová přednáší o Bohuslavu Reynkovi a Suzanne Renaudové.
Foto: Hasse Ferrold

Hosté měli také jedinečnou příležitost prohlédnout si výstavu grafik Bohuslava Reynka doplněnou o knihy, fotografie a další materiály týkající se obou umělců. Výstavu připravila a veškeré materiály pro tento večer laskavě zapůjčila paní Krabbeová.

V druhé části programu zazněl koncert české a francouzské hudby v podání vynikajících českých hudebnic – violoncellistky Michaely Fukačové a klavírístky Bohumily Jedličkové.

Frankofonie koncert
Koncert violoncellistky Michaely Fukačové a klavírístky Bohumily Jedličkové.

Frankofonie publikum
Nadšené publikum.

Na závěr večera se mohli hosté podělit o své dojmy u pohoštění, které připravilo české velvyslanectví spolu s Francouzským institutem v Kodani.

Oslava samotného Dne frankofonie proběhla 22. března 2012 na Kodaňské univerzitě. Velvyslanectví ČR v Kodani na ni poskytlo české pivo a lázeňské oplatky.

Pozvánka DK
Pozvánka FR

Frankofonie vlajka