česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Oslava Dne Evropy v Kodani

V sobotu 9. května 2009 proběhla na Radničním náměstí v Kodani oslava Dne Evropy.

Úvodní slovo pronesl vedoucí Stálého zastoupení Evropské komise Jan Høst Schmidt
Foto: Lucie Galčanová

Úvodní slovo pronesl vedoucí Stálého zastoupení Evropské komise Jan Høst Schmidt, který shrnul význam Dne Evropy a vyzval posluchače k účasti v blížících se volbách do Evropského parlamentu v červnu t. r. Velvyslanec Zdeněk Lyčka informoval o schválení Lisabonské smlouvy Senátem a připomněl motto českého předsednictví „Evropa bez bariér“.

Úvodní slovo velvyslance Z. Lyčky

Akci připravilo Velvyslanectví České republiky ve spolupráci se Stálým zastoupením Evropské komise a Informační kanceláří Evropského parlamentu. Zúčastnily se jí také agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism, Dánská asociace pivovarů a sponzorsky též české pivovary – Pivovar Plzeňský Prazdroj, a.s., Pivovar Budějovický Budvar, n.p., Pivovary Staropramen, a.s.

Na oslavu Dne Evropy zavítal i izraelský velvyslanec Arthur Avnon (vlevo)

Hlavním obsahem této tradiční akce, která se koná každoročně na oslavu Schumanovy deklarace z 9. května 1950, byla širší prezentace CZ PRES a výraznější účast Evropské komise a Evropského parlamentu (v souvislosti s červnovými volbami měli návštěvníci možnost setkat se s některými kandidáty dánských politických stran do EP). Z tohoto důvodu byla akce cílena především na širokou veřejnost, která měla možnost blíže se seznámit nejen s unijní tematikou, ale též se zajímavostmi týkajícími se České republiky. Návštěvníci získali informace o českém předsednictví, cestovním ruchu, obchodních možnostech apod. Atraktivní byla ochutnávka českého piva (Pilsner Urquell, Budvar, Staropramen) včetně komparace s nabízeným dánským pivem (Carlsberg, Jacobsen, Fuglsang Pilsner).

Vlajky s českým pivem

Zaměstnanci Velvyslanectví ČR a Stálého zastoupení EK nabízejí české a dánské pivo

Na stožárech před radnicí zavlála dánská a evropská vlajka a takto vyzdobeny byly také všechny autobusy veřejné dopravy v Kodani i jejím širokém okolí.

Před radnicí zavlála dánská a evropská vlajka

Přátelskou atmosféru oslav Dne Evropy umocnilo hudební vystoupení punkové skupiny „Už jsme doma“, která zahrála nejprve na Radničním náměstí a poté v Café Švejk ve Frederiksbergu.

Vystoupení punkové skupiny Už jsme doma na Radničním náměstí