česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pocta Nielsi Barfoedovi, držiteli ceny Gratias agit 2011

Velvyslanectví České republiky v Kodani uspořádalo ve čtvrtek 20. října 2011 slavnostní večer k poctě Nielse Barfoeda.


Barfoed - ministr
Ministr Karel Schwarzenberg předává cenu Gratias agit Nielsi Barfoedovi (vlevo)

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg udělil 14. října 2011 na slavnostním ceremoniálu v Černínském paláci v Praze cenu Gratias agit 13 osobnostem, které se zasloužily o šíření dobrého jména České republiky ve světě.

Mezi oceněnými letos stanul také Niels Barfoed, dánský spisovatel, publicista, literární kritik, bývalý předseda dánského PEN klubu a zastánce lidských práv. Cena mu byla udělena za dlouholetou nezištnou podporu nezávislých a pronásledovaných osobností a hnutí v Československu, především Charty 77, a za pokračující podporu česko-dánských vztahů i po roce 1989.

Barfoed - ZL
Velvyslanec Zdeněk Lyčka a Niels Barfoed během slavnostního večera
v Černínském paláci v Praze

Velvyslanectví České republiky v Kodani uspořádalo ve čtvrtek 20. října 2011 k poctě Nielse Barfoeda slavnostní večer, na který byli pozváni rodinní příslušníci a blízcí přátelé Nielse Barfoeda spolu s řadou významných osobností, jež mají vztah k aktivitám laureáta a obecně k České republice.

Velvyslanec Zdeněk Lyčka na úvod připomněl vznik a význam ceny Gratias agit a význačnou činnost Nielse Barfoeda. Laureát v krátkém projevu poděkoval za ocenění a promluvil o svém vztahu k Československu a České republice.

Barfoed - ZL úvodní řeč
Úvodní řeč velvyslance Zdeňka Lyčky

Program pokračoval komorním koncertem Janáčkova tria ve složení Markéta Janáčková (klavír), Irena Herajnová (housle) a Marek Novák (violoncello). Trio předneslo díla českých skladatelů Vojtěcha Jírovce, Jiřího Gemrota a Antonína Dvořáka.

Barfoed - Janáčkovo trio
Janáčkovo trio a velvyslanec Zdeněk Lyčka

Po krásném koncertě byli hosté pozváni na recepci, během níž si mohli prohlédnout cenu a diplom Gratias agit, sborníky laureátů předchozích let i kopie článků, které byly publikovány v českých a dánských médiích. Byly mezi nimi také úryvky z knihy N. Barfoeda Tomis A – můj tajný život za železnou oponou (Gyldendal 2009), jež otiskl deník Lidové noviny 4. a 5. října 2011 v překladu velvyslance Z. Lyčky.

Barfoed - přátelé
Niels Barfoed s indickým velvyslancem Ashokem Kumarem Attrim

Program koncertu

přílohy

samlet_Barfoed 838 KB PDF (Acrobat dokument) 24.10.2011