česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Aarhus: připomenutí 25. výročí pádu komunismu

Ve čtvrtek 9. října 2014 se z iniciativy českého velvyslance Jiřího Brodského uskutečnila panelová diskuse se studenty a profesory Univerzity v Aarhusu na téma „25 let od pádu komunismu ve střední Evropě“ za účasti čtyř velvyslanců visegrádských zemí akreditovaných v Dánsku.

Český velvyslanec připomněl události, které předcházely Sametové revoluci. Zdůraznil, že při diskusi o tragické éře komunismu v tehdejším Československu je nutné rozlišovat mezi jednotlivými dekádami. V souvislosti s listopadem 1989 vyzdvihl roli Václava Havla a skutečnost, že slogan „návrat do Evropy“ pro Československo znamenal návrat mezi vyspělé evropské demokracie, mezi které patřilo v letech 1918 - 1938. Zmínil také význam členství České republiky v Severoatlantické Alianci a v Evropské unii a skutečnost, že dnes Česká republika zažívá historicky nejdelší období své demokratické státnosti, a z hospodářského hlediska představuje uplynulých 25 let pro české země nejúspěšnější čtvrtstoletí v historii.

Velvyslanec Jiří Brodský
Příspěvek českého velvyslance Jiřího Brodského

V diskusi moderované politologem doc. Larsem Johannsenem a doc. Peterem Buggem, který se na Univerzitě v Aarhusu specializuje na země střední Evropy, český jazyk, českou literaturu a historii, se studenti nejvíce zajímali o konkrétní oblasti spolupráce zemí V4 a eventuální rozšíření tohoto formátu.

Discussion
Diskuse se studenty

Jako doprovodný program akce uspořádalo téhož dne Velvyslanectví ČR v Kodani ve spolupráci se Studenterhus Aarhus promítání filmu Hořící keř (2113) režisérky Agnieszky Holland. Večer zahájil velvyslanec Jiří Brodský, který přivítal univerzitní studenty a krátce pohovořil o odkazu Jana Palacha. Poté předal slovo docentu Peteru Buggemu, který události zobrazené ve filmu zasadil do historického kontextu.

Hořící keř
Úvodní slovo docenta Petera Buggeho

Ve čtvrtek 9. října 2014 byla ve foyer koncertního sálu Musikhuset v Aarhusu také otevřena výstava Osudová data – být okupován, být osvobozen, která zde bude k vidění do 22. října. Výstava kurátorky Dany Kyndrové představuje 50 fotografií předních českých fotografů, kteří zachytili přelomové okamžiky českých novodobých dějin v letech 1968, 1969 a 1989.

Výstava Osudová data
Výstava Osudová data – být okupován, být osvobozen


Pozvánka na panelovou diskusi

Pozvánka na promítání filmu

přílohy

visengrad_poster_A3_4 186 KB PDF (Acrobat dokument) 10.10.2014

BURNING_BUSH_EN_2 100 KB PDF (Acrobat dokument) 10.10.2014