česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava "České sklo 1945 - 1980" v Koldingu

Dne 19. srpna byla ve starobylých prostorách muzea v jutském Koldingu, jehož historie sahá až do 13. století, zahájena výstava Českého uměleckého skla z let 1945–1980.

Dne 19. srpna byla ve starobylých prostorách muzea v jutském Koldingu, jehož historie sahá až do 13. století, zahájena výstava Českého uměleckého skla z let 1945-1980.

CZECH GLASS DESIGN 1945 - 1980 / TJEKKISK GLASKUNST 1945 - 1980

váza

Muzeum Koldinghus v dánském Koldingu ve dnech 19. srpna 2005 - 14. ledna 2007

Výstavu, která trvala až do 14. ledna 2007, zahájil velvyslanec ČR v Dánsku Ivan Jančárek. Výstava byla připravena muzeem Kolding v těsné spolupráci s Uměleckým palácem v Dusseldorfu a díla pro výstavu pečlivě vybrali Dr. Helmut Ricke z Dusseldorfu a specialista na české umělecké sklo z Uměleckoprůmyslového muzea (UPM) v Praze Milan Hlaveš. Vernisáži výstavy byla přítomna rovněž ředitelka UPM Helena Konigsmarková, jakož i někteří umělci (paní Žertová), jejíž díla jsou vystavována. Vernisáže se dále zúčastnili představitelé města Kolding, kraje Vejle, široká veřejnost a krajané. Výstava si klade za cíl představit staletou tradici českého sklářství, která se vykazuje vysokou uměleckou kvalitou a hodnotou.

Výstava představuje na 350 exponátů uměleckého skla z let 1945 - 1980 a ukazuje, že právě čeští skláři po 2. světové válce dali vývoji uměleckého sklářství novou dimenzi - sklo nejen jako užitkový objekt, ale i jako umělecké dílo, umělecký design, hluboký umělecký zážitek z krásy materiálu i tvaru. Výstava představuje díla celé poválečné české sklářské školy - např. Brychtové, Libenského Kotíka, Ciglera, Eliáše, Gabrhela, Hlavy a dalších, kteří sice museli tvořit za "železnou oponou" komunismu, ale předmět jejich tvorby, sklo, nepodléhal tak přísné cenzuře, jako jiné umělecké obory, a tak mohli svoji vnitřní svobodu vtělit do odvážných tvarů svých děl. Svět se s jejich díly mohl seznámit až po pádu železné opony, v Dánsku se tak děje v tomto rozsahu poprvé.

V rámci cesty do Koldingu se velvyslanec rovněž setkal se zástupci města s nimiž diskutoval možnosti další spolupráce, zejména v oblasti hospodářské.