česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava "České vánoce v Dánsku" v Haarlevu

Česka krajanka Jana Novak pořádá každým rokem v Haarlevu, jižně od Kodaně, výstavu českých vánočních tradic ve svém atelieru Morava.

Letos výstava proběhla ve dnech 1.- 3. prosince 2006 a zúčastnily se jí i dvě výtvarnice z České republiky: Iva Prošková, zastupující Vzdělávací spolek uměleckých řemesel, a Alena Samohýlová z Umělecko-průmyslového muzea v Praze. Pořádají semináře, přednášky a praktické kurzy paličkování na mnoha místech v ČR i v zahraničí. Zejména paní Novak projezdila prakticky celý svět, od USA po Nový Zéland, Austrálii a Japonsko, a v Evropě se téměř nenajde země, kde by ještě nepůsobila.

J. Novak a I. Prošková se zúčastnily také Festivalu krajky, pořádaném každé tři roky v dánském Tolderu v Jutsku. Ve dnech 1. - 3. června 2007 se uskutečnil další ročník a opět zastupovaly ČR svými výtvory - šaty a módní doplňky na módní přehlídce v rámci festivalu. J. Novak je autorkou více než dvaceti publikací vydaných v dánských nakladatelstvích na téma paličkovaná krajka, v poslední z nich se projevuje i jako spisovatelka. Povídání o krajkách doplňuje vlastními příběhy z dětství prožitého v Čechách. Povídky píše dánsky, překládá je do angličtiny a němčiny. Kurzy a semináře pořádá i ve svém ateliéru v Haarlevu.

paličkování