česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Fokus Tjekkiet: Výstava Czech Press Photo 2007 v Århusu

Výstava Czech Press Photo 2007 byla slavnostně zahájena dne 27. února 2008 ve veřejných prostorách radnice (Traffic Hall).

FT Czech Press Foto dite
Petr David Josek: Tváře z Iráku, Srpen 2007, Cena dětí Unicef

Výstava Czech Press Photo 2007 byla slavnostně zahájena dne 27. února 2008 ve veřejných prostorách radnice (Traffic Hall). Výstavu úvodními proslovy zahájili promátor města Nikolaj Wammen a velvyslanec ČR v Dánsku Ivan Jančárek. Primátor ocenil intenzívní a úspěšnou spolupráci města Århus a českého velvyslanectví, resp. České republiky. Uvítal fakt, že výstava se prezentuje tři týdny před prezentací obdobné výstavy dánských autorů v týchž prostorách Obyvatelé města tak budou mít příležitost nejen shlédnout české snímky, ale zároveň je následně porovnat v kontextu dánské novinářské fotografie. Wammen rovněž připomněl, že město Århus se bude v budoucnu ucházet o titul evropského města kultury a ocenil fakt, že kulturní prezentace ČR vč. této výstavy podtrhují snažení města. Velvyslanec Jančárek ocenil výbornou spolupráci velvyslanectví s radnicí i honorárním konzulem ČR se sídlem v Århusu N. Brechnerem, zdůraznil význam města jako jednoho z nejdůležitějších kulturních i průmyslových center Dánska. Oba řečníci připomněli dosud vrchol česko-dánských kontaktů v Århusu, a to oficiální návštěvu prezidenta ČR s chotí v Dánsku, který v listopadu 2006 navštívil právě i toto město.

Ambassador Jancarek, Mayor Wammen

Otevření výstavy doprovodila půlhodinovým hudebním recitálem houslistka Lada Fedorová, Češka studující houslovou hru na Univerzitě v Esbjergu, s klavírním doprovodem profesora J. H. Nielsena. Byla představena hudba dvou českých velikánů - A. Dvořáka a B. Smetany Romance f-moll a Z domoviny.

Výstava trvala do 25. března a její umístění v prostorách radnice dalo všem návštěvníkům možnost bezplatně nahlédnout do dílny české novinářské fotografie.


O výstavě

Výstava zahrnovala výběr nejlepších českých novinářských fotografií oceněných mezinárodní porotou v soutěži Czech Press Photo 2007. Výstavu tvořilo 60 fotografií různých autorů. Soutěž o nejlepší novinářskou fotografii a následná výstava se koná v České republice každoročně. Tradičně je udělována řada cen, hlavní cena "Křišťálové oko" pro nejlepší fotografii, dále např. Cena dětí Unicef nebo Cena UNHCR a další. I nejnovější soubor fotografií, který uvedla výstava v Århusu, je dokladem toho, že fotografie jsou autentickým obrazovým svědectvím, zrcadlem domácí politické scény i událostí v zahraničí.

Czech Press Photo 2007 Aarhus