česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Přehlídka evropského sklářského umění na Bornholmu

Ve dnech 15. září – 18. listopadu 2012 se na Bornholmu konala přehlídka evropského sklářského umění European Glass Context 2012.

15. září 2012 byl na ostrově Bornholm oficiálně zahájen další ročník Bienále evropského skla European Glass Context 2012. Bienále se zúčastnilo kolem 100 tvůrců z 29 evropských zemí, kteří se představili ve dvou kategoriích. Výstava Evropské umělecké sklo prezentovala v Bornholmském muzeu umění práce vyzrálých umělců, zatímco výstava Nové talenty shromáždila v bornholmském centru uměleckých řemesel Groenbechs Gaard práce mladých tvůrců do 35 let.

European Glass Context 2012 ilustr.

Na výběru umělců a celkové podobě přehlídky se podílejí národní komisaři/kurátoři, které jmenují organizátoři akce. Kurátorem české prezentace byl stejně jako v roce 2010 při Bienále keramiky Mgr. Milan Hlaveš, Ph.D., vedoucí sbírky skla a keramiky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Výstavu otevřel ředitel Bornholmského muzea umění Lars Kærulf Møller spolu s ředitelkou projektu Susanne Joeker Johnsenovou. Ceny letošním výhercům předala rektorka Královské dánské akademie umění, architektury a designu Lene Dammand Lundová. V kategorii etablovaných umělců zvítězil slovenský umělec Oliver Leššo, mezi mladými talenty uspěl Markus Kayser z Velké Británie. Přestože letošní ročník žádné ocenění českým umělcům nepřinesl, jejich díla v evropském kontextu nezůstala bez povšimnutí.

Bornholm glas Oliver
Oliver Leššo, SK, oceněná práce

Českou republiku letos v kategorii etablovaných umělců reprezentovali Martin Hlubuček a Jaroslav Koléšek, v kategorii začínajících umělců Josef Divín a Ladislav Průcha.

Bornholm glas Martin Hlubuček
Martin Hlubuček: Gabro, plastika z taveného broušeného skla

Bienále je součástí širokého sympozia současného evropského umění v oboru keramiky a skla na Bornholmu, v jehož rámci se konají výstavy, umělecké dílny, mistrovské kurzy, přednášky a konference. Od roku 2006 se vždy po dvou letech střídají obor keramiky a skla. Sympozium zároveň spolupracuje s dalším bornholmským projektem Artists in Residence, který každý rok poskytuje umělcům šestitýdenní tvůrčí pobyt na ostrově.

Bornholm glas Ladislav Průcha
Práce Ladislava Průchy

Na Bornholmu působí Centrum skla a keramiky Dánské vysoké školy designu, které je jedním ze spolupořadatelů European Glass Context. Dalším spoluorganizátorem je kromě muzeí a uměleckých institucí také Business Centrum Bornholm.

Bornholm glas Koléšek
Jaroslav Koléšek: Circulation Error, hutně tvarované sklo a beton

Na zahájení European Glass Context 2012 přijaly pozvání také kulturní attaché Velvyslanectví ČR v Kodani Barbora Stejskalová a paní Pavla Rossini, kurátorka a poradkyně Velvyslanectví ČR v oboru keramika a sklo. Setkaly se s  ředitelem Bornholmského uměleckého muzea Larsem Kærulfem Møllerem a ředitelkou Muzea skla v Ebeltoftu Dagmar Brendstrupovou, s nimž hovořily o možnostech budoucí spolupráce. Poté navštívily jednu ze 17 sklářským dílen na Bornholmu Baltic Sea Glass, která kromě vlastní produkce a prodeje výrobků organizuje také výstavy, umělecké dílny a mezioborové projekty.

Bornholm glas Baltic Sea Glass
Práce bornholmské sklárny Baltic Sea Glass