česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Rozsáhlá výstava o českém loutkářství

Rozsáhlá výstava o české loutkářské tradici s názvem „Loutky na niti“ se konala 7. června – 4. září 2010 v prostorách “Dommerkontoret“ v Ringkøbingu, který je součástí Muzea Ringkøbing-Skjern na západním pobřeží Jutska.

Výstavní prostory muzea zaplnili děsiví ďáblové, pohlední rytíři, krásné ženy, klauni, akrobati, silní muži a chytří Don Juani, vždy mazaný a nezbedný Kašpárek a další bytosti.

Marionety kašpárka
Marionety kašpárka

Rozsáhlá kolekce loutek, kulis, plakátů, fotografií, dokumentů a dalších exponátů přiblížila návštěvníkům mimořádnou tradici českého loutkářství od přelomu 18. a 19. století do současnosti, a to nejen odborně, ale také divácky atraktivně.

Výstava zachytila charakteristické vývojové trendy českého loutkového divadla s prvky, které jsou v mezinárodním kontextu unikátní. Jde například o divadlo kočovných marionetářů, malé stolní divadlo – tzv. rodinné loutkové divadlo, spolkové loutkářství se svébytným projevem umělců české moderny, ale i tvorbu institucionálních loutkových scén.

Z výstavy
Z výstavy

Výstavu koncipovalo a produkce se zhostilo oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea v Brně pod vedením divadelního historika Jaroslava Blechy. Hlavním koordinátorem výstavy v Dánsku je kurátorka Harriet Ludvigsenová z Muzea Ringkøbing-Skjern.

Muzeum Ringkøbing-Skjern na západním pobřeží Jutska
Muzeum Ringkøbing-Skjern na západním pobřeží Jutska


Informace o vernisáži výstavy


přílohy

Vernisaz_loutky_upr_1 807 KB DOC (Word dokument) 26.7.2011