česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava akademického malíře Jana Tichého v Kodani

V galerii Shambala se 8. října uskutečnila vernisáž výstavy obrazů, kreseb, grafiky, keramiky a porcelánu akademického malíře Jana Tichého.

Výstavu uspořádala galerie ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Kodani a Magistrátem hl. m. Prahy. Malíř a pedagog J. Tichý pochází z výtvarnické rodiny malíře Karla Tichého z Kolína. Je držitelem několika ocenění Akademie výtvarných umění a v roce 2002 získal Cenu nejvyšší kvality na Středoevropském bienále kresby v Plzni. S díly J. Tichého se můžeme setkat ve sbírkách po celé Evropě. Základním a neustálým zdrojem jeho inspirace je příroda a krajina, zejména rodný kraj kolem Polabí. Vystavoval samostatně nebo na společných výstavách v ČR a v zahraničí, mj. v Německu, Holandsku, Belgii, Rakousku, Izraeli, Francii, Švédsku, Španělsku a Polsku.

Jan Tichý se svými pracemi

Vernisáž zahájil velvyslanec Z. Lyčka a ředitelka galerie Libuše Müllerová. V úvodních slovech velvyslanec hovořil o šíři výtvarného projevu J. Tichého, který pracuje s mnoha materiály - sklem, porcelánem, dřevem, smaltem a používá ve své tvorbě neobvyklé výtvarné techniky. L. Müllerová, která je nositelkou ceny Gratias agit 2008, zmínila, že s J. Tichým spolupracovala už v roce 2001 v rámci mezinárodního výtvarného workshopu ArtKontakt Karlovy Vary. Vernisáže se zúčastnili diplomaté, čeští krajané a dánská veřejnost.

Velvyslanec Zdeněk Lyčka, ředitelka galerie Shambala Libuše Müllerová, malíř Jan Tichý a jeho manželka

Jan Tichý


Více informací naleznete na:
Shambala
Jan Tichý