česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstavy českých fotografů a sklářů

V Dánsku jsou nyní k vidění dvě rozsáhlé výstavy u příležitosti českého předsednictví v Radě EU. Od 30. dubna je v Královské knihovně v Kodani otevřena výstava fotografů zachycujících klíčové události z let 1968-1989. 2. května byla v Muzeu skla v Ebeltoftu na Jutském poloostrově slavnostně zahájena přehlídka děl pětadvaceti českých sklářů.

Zahájení výstavy: Zleva: ministr školství Bertel Haarder, český velvyslanec Zdeněk Lyčka, ředitel Královské knihovny Erland Kolding Nielsen. Foto: Hasse Ferrold

Vernisáže se zúčastnila také dánská ministryně vnitra Birthe Rønn Hornbechová.

Fotografickou výstavu se symbolickým názvem 68/89 zahájil 30. dubna 2009 v Královské knihovně – Černém diamantu – v Kodani dánský ministr školství Bertel Haarder za přítomnosti ministryně vnitra Birthe Rønn Hornbechové, téměř 30 velvyslanců a stovky dalších hostů. Úvodní slovo pronesli také generální ředitel Královské knihovny Erland Kolding Nielsen, novinář a bývalý předseda dánského PEN klubu Niels Barfoed, první porevoluční československá velvyslankyně v Dánsku  Hana Ševčíková a český velvyslanec Zdeněk Lyčka.

Novinář a bývalý předseda dánského PEN klubu Niels Barfoed při proslovu.

Výstava kurátorky Dany Kyndrové představuje 60 fotografií předních českých fotografů, kteří zachytili přelomové historické události z let 1968-1989 v tehdejším Československu, – Dagmar Hochové, Pavla Štechy, Vladimíra Lammera, Libuše Kyndrové, Luboše Kotka, Jana Šilpocha a dalších. Fotografie dokumentují okupaci Československa vojsky pěti států Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a sebeupálení Jana Palacha a Jana Zajíce na protest proti komunistickému režimu v roce 1969, další snímky jsou autentickým svědectvím vývoje situace v letech 1988–1989, rostoucí nespokojenosti obyvatel a demonstrací až po zhroucení komunistického režimu v tzv. Sametové revoluci.

Dánský ministr školství Bertel Haarder při prohlídce výstavy.

Při příležitosti letošního 40. výročí tragické smrti Jana Palacha byly na vernisáži promítnuty dokumentární filmy Jan 69, Ticho a Příběh Palachova hrobu. Slavnostní otevření výstavy, která je jednou ze stěžejních akcí CZ PRES v dánském hlavním městě a potrvá do 27. 6. 2009, bylo zakončeno číší českého piva.

* * *

V souvislosti s CZ PRES je v Královské knihovně – Černém diamantu od 30. dubna do 16. května 2009 vystavena také kopie největšího středověkého rukopisu Codex gigas, známého jako Ďáblova bible. Zapůjčení kopie bylo umožněno díky spolupráci dánské Královské knihovny v Kodani, Národní knihovny České republiky v Praze, švédské Královské knihovny ve Stockholmu a Velvyslanectví České republiky v Kodani.

Vitrína s kopií Ďáblovy bible – Codex gigas.

Více informací naleznete na:
Codex gigas
Národní knihovna ČR


* * *

V Muzeu skla v Ebeltoftu v západním Dánsku byla 2. května zahájena výstava s názvem Přesahy – malba a skleněná plastika českých umělců kurátorky Pavly Drdácké-Rossini.

Kurátorka Pavla Rossini provádí výstavou

Je v ní zastoupeno 25 sklářských výtvarníků různých generací včetně těch nejzkušenějších, kteří v poválečném období českému sklu pomáhali do světa. K nejvýznamnějším z nich patří Jaroslava Brychtová, manželka a umělecká partnerka již zesnulého klasika českého sklářského výtvarného umění Stanislava Libenského, a Vladimír Kopecký. Spolu s nimi jsou tu i Václav Cígler, Jan Ambrůz, Bohumil Eliáš, Jan Exnar, Milan Handl, Martin Hlubuček, Klára Horáčková, Marian Karel, Ivan Mareš, Alena Matějková, Jaroslav Matouš, Anna Matoušková, Stanislav Müller, Jiří Nekovář, Jaroslav Róna, Jaromír Rybák, Gizela Šabóková, Lada Semecká, Petr Stanický, Dana Vachtová, Marian Volráb, Dana Zámečníková a Jiřina Žertová.

„Mirror Man“ – Stanislav Müller

„Mrak“ Jana Ambrůze

Termín přesahy, akcentovaný v názvu výstavy, upozorňuje na snahy jednotlivých tvůrců o překračování hranic úzce specifikovaných žánrů i celého uměleckého myšlení.

Zahájení výstavy (zprava): ředitelka muzea Dagmar Brendstrupová, český velvyslanec Zdeněk Lyčka, bývalá velvyslankyně v Dánsku Hana Ševčíková

Vernisáže se zúčastnilo osm z vystavujících českých umělců a asi 120 hostů. Úvodní slovo v dánštině pronesli ředitelka Muzea skla Dagmar Brendstrupová, bývalá velvyslankyně v Dánsku Hana Ševčíková a velvyslanec Zdeněk Lyčka. Slavnostní otevření výstavy, která je největší doprovodnou akcí CZ PRES mimo dánské hlavní město a potrvá do 20. 9. 2009, bylo zakončeno číší českého piva.

Z vernisáže

přílohy

Crossing_Borders_English_3 4 MB DOC (Word dokument) 27.3.2014