česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Cena frankofonních velvyslanců 2009

Dánská spisovatelka Merete Pryds Helle získala letošní Cenu frankofonních velvyslanců za knihu „Oh, Romeo“.

Cenu v hodnotě 10.000 DKK uděluje skupina frankofonních velvyslanců v Dánsku (Česká republika má pozorovatelský status v Mezinárodní organizaci Frankofonie).

Oh, Romeo (2006) je moderní převyprávění slavné Shakespearovy tragédie Romeo a Julie. Román se odehrává v Kodani; Julie je doktorandská studentka medicíny a Romeo taxikář íránského původu. Jedné noci se oba setkají v taxíku a zamilují se do sebe. Juliin otec a bratr nenávidí přistěhovalce – a nastává skutečné drama.

(Zleva) Francouzská velvyslankyně Bérengère Quincy, Princezna Marie, Merete Pryds Helle

Princezna Marie předala Merete Pryds Helle frankofonní cenu 22. října na Francouzském velvyslanectví. Francouzská velvyslankyně Bérengère Quincy v úvodním projevu upozornila na to, že cena se v Dánsku uděluje jako příspěvek k dialogu mezi kulturami. Ředitel instituce CIRIUS (usilující o šíření vzdělávání a interkulturní porozumění) Anders Geertsen pohovořil o svém osobním vztahu k francouzštině. Český velvyslanec Zdeněk Lyčka zdůraznil, že Merete Pryds Helle uvedla příběh Romea a Julie zpět do života umístěním současného politického problému do věčného literárního rámce.

(Zleva) Ředitel institutu CIRIUS A. Geertsen, francouzská velvyslankyně B. Quincy, kanadský velvyslanec P. Lundy, švýcarský velvyslanec V. Christen, marocká velvyslankyně R. Ghannam, M. Pryds Helle, Princezna Marie, český velvyslanec Z. Lyčka, chorvatská CDA I. Šuta