deutsch  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

ProWein 2014

(Archivní článek, platnost skončena 27.03.2015.)

Od 23. do 25. března 2014 se konal v Düsseldorfu letošní jubilejní 20. ročník veletrhu ProWein 2014, který je určen pouze pro odborníky z různých profesních oblastí: od vinařství a příslušenství, výroby lihovin, přes hoteliérství, gastronomii a prodej, po organizace a sdružení. Účast 4 830 vystavovatelů a více než 48 000 návštěvníků dokazuje význam veletrhu v oblasti vinařského průmyslu, který nabízí neopakovatelnou možnost navazování nových kontaktů a udržování a posílení těch stávajících.

Přestože již tradičně byla největší účast vinařů z Německa, Itálie a Francie, rapidní nárůst zaznamenal počet návštěvníků z Číny, kde se loni poprvé konal navazující veletrh ProWein China v Shangai. V rámci veletrhu byla speciální prezentace věnována vinařství v novém členském státu Evropské Unie, Chorvatsku.

Veletrhu se účastnili i české firmy a organizace. Spotřeba vín v ČR stoupá a s nimi i kvalita. Naposledy, moravský vinař Josef Valihrach vyhrál prestižní přehlídku vín ve Francii se svým Chardonnay 2005. Z českých firem a sdružení byly na veletrhu zastoupeny: BOHEMIA SEKT s.r.o., Nové Vinařství A.S., Templářské sklepy Čejkovice vinařské družstvo, Vinařský fond, Vinařství Petr Bunza, Vinofol s.r.o., a Zámecké vinařství Bzenec s.r.o.

Návštěvníci mohli využít nabitého programu veletrhu, který sahal od ochutnávek nových druhů vín, přednášek o nových vinařských oblastech a ekologickém vinařství, po možnosti pronikání produktů na nové trhy. Na veletrhu byly také vyhlášeny ceny o nejlepší vína: „Beste Qualitaet – bester Preis“, „Mundus Vini“, nebo „Gold Medaille Berliner Weine Trophy“. Jedna hala byla věnována tématu „Wine´s best friends“, kde návštěvníci mohli ochutnat delikatesy z celého světa a naučit se je správně zkombinovat s různými druhy vín a lihovin.

Doprovodný program veletrhu ProWein tvořila i událost „ProWein goes city“. Padesát restaurací, hotelů a odborných obchodů sestavilo program o více než 90 večerních akcích nejen pro návštěvníky veletrhu, ale pro všechny milovníky vína v Düsseldorfu a jeho okolí. Součástí byly degustace vín prezentovaných samotnými vinaři, speciální vinná menu ve vyhlášených pětihvězdičkových hotelech a restauracích, kurzy vaření nebo someliérské party.

Vzhledem k oblíbenosti tohoto veletrhu, oznámili pořadatelé i termíny dvou následujících ročníků, které se budou konat od 15. – 17. března 2015 a 13. – 15. března 2016.