deutsch  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Veletrh Fine Cologne Art 2014

(Archivní článek, platnost skončena 02.12.2015.)

V termínu 19. – 23. listopadu se v Kolíně nad Rýnem konal mezinárodní veletrh výtvarného a užitného umění Fine Cologne Art. Fine Art Cologne je nejstarším svého druhu na světě a je proto často nazýván matkou uměleckých veletrhů. Rada složená z expertů každoročně pečlivě vybírá pouze omezený počet kurátorských prezentací, které představovaly průřez od starého přes moderní umění různých zemí a kontinentů, k užitnému designu (koberce, nábytek, porcelán) či papírové práce.

Mezi 106 vystavovateli tak byly jen vybrané galerie, obchodníci s uměním, zlatníci a antikvariáty. K letošním 14 000 návštěvníkům pak patřili institucionální i soukromí sběratelé, zástupci muzeí, umělecké spolky a veřejné instituce, aukční domy, banky, pojišťovny, umělci a veřejnost se zájmem o umění.  Středobodem veletrhu je tak již tradičně obchod, komunikace a setkávání galeristů, kurátorů a samotných umělců. Tento rok poprvé byla k těmto účelům zřízena tzv. Young Collectors Room, kde byly vystavovány objekty, které svou kvalitou odpovídají úrovni veletrhu, ale s cenou do 5 000 EUR, což je atraktivní i pro začínající sběratele. 

Veletrh nabízel i komentované prohlídky Fine ArtTours pro veřejnost i děti, kde byly zodpovídány otázky ohledně původu a hlubšího smyslu děl zprostředkovány odborným pohledem galeristů. Součástí byly i speciální výstavy. Tento rok se v Kolíně prezentovala japonská umělkyně Leiko Ikemura se svými grafikami, skulpturami a malbami. Tato byla letos oceněna prestižní cenou veletrhu pro umělce Cologne Fine Art. Další speciální událostí byla výstava veteránů a módy Style Icons, zaměřená tentokrát na ikony 50. a 60. let. Zde návštěvníci mohli shlédnout perfektní harmonii techniky a estetiky, zkoumat jak bylo s těmito objekty pracováno v různých zemích či hledat společné rysy a rozdíly jednotlivých uměleckých proudů a jejich manifestace v každodenním životě. 

Další ročník veletrhu Fine Cologne Art se bude konat v termínu 18. – 22. listopadu 2015.