deutsch  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

39. zasedání Výboru UNESCO v Bonnu 2015

(Archivní článek, platnost skončena 12.05.2016.)

V termínu od 28. června do 8. července 2015 se v Bonnu koná 39. kongres Výboru UNESCO pro světové dědictví. Očekává se účast více než 1000 delegátů z celého světa. Na svém každoročním zasedání rozhodne Výbor mimo jiné o přijetí nových lokalit na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví.

Mezivládní organizace UNESCO byla založena v roce 1945 v Londýně. Organizace se zabývá podporou vzdělávání, vybudováním interkulturního porozumění, rozvojem dlouhodobé vědecké spolupráce a ochranou svobody projevu. Interkulturní porozumění je rozvíjeno ochranou kulturního dědictví a podporou různorodosti. I proto přišlo UNESCO s myšlenkou Světového dědictví, které bude ochraňovat místa s výjimečnou hodnotou.

Kongres Výboru UNESCO pro světové dědictví byl zahájen 28. června 2015 výzvou k ochraně míst kulturního dědictví, která jsou cílem záměrného ničení. „Na dědictví se útočí. V Sýrii, Iráku, Libyi a Jemenu vidíme brutální a záměrnou destrukci dědictví na takové úrovni, která nemá obdoby. Toto je výzva k akci,“ prohlásila generální ředitelka UNESCO Irina Bokova.

Na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví se nyní nachází 1007 památek, z toho 46 v ohrožení. Na kongresu v Bonnu bude Výbor UNESCO pro světové dědictví jednat o přidání dalších 36 památek. V Německé spolkové republice se o zařazení do Seznamu uchází několik památek, např. Speicherstadt a Kontorhausviertel, Chilehaus; Katedrála v Naumburgu a oblast kolem řek Saale a Untstrut – oblast moci ve vrcholném středověku.

V České republice je nyní 12 památek zapsaných na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví. O zanesení do Seznamu společně usilují partneři na české a saské straně hranice s projektem Středoevropská kulturní krajina Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří. Žádost o zápis byla podána. Na letošním kongresu se ale ještě projednávat nebude.

Na kongresu též Výbor aktualizuje seznam Světového dědictví v ohrožení, kam se dočasně umisťují památky Světového kulturního a přírodního dědictví, aby bylo společenství informováno o podmínkách, které ohrožují ty unikátní vlastnosti památek, pro které byly na Seznam umístěny. Během 39. kongresu byl ze seznamu Světového dědictví v ohrožení odstraněn kolumbijský národní park Los Katíos a naopak na něj byla přidána městská pevnost Hatara, Irák, která byla poničena ozbrojenými silami. Tento seznam obsahuje 46 kulturních památek, ze kterých jsou pouze dvě na území Evropy - Maritime Mercantile City, Liverpool, Velká Británie a Středověké monumenty v Kosovu, Srbsko.