česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Co dál s výstupy projektu OECD „Tvorba pracovních příležitostí na místní úrovni“

(Archivní článek, platnost skončena 25.11.2016 / 11:49.)

Dne 18. listopadu 2014 proběhlo na MMR jednání k ukončení projektu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) „Tvorba pracovních příležitostí na místní úrovni“ (Local Job Creation) a k využití výsledků projektu v praxi. Schůzky se kromě relevantních ministerstev zúčastnili také zástupci krajských úřadů, Úřadu vlády a Asociace krajů ČR.
 

Cílem projektu, realizovaného v kontextu širšího programu OECD „Rozvoj místního hospodářství a zaměstnanosti“ (Local Economic and Employment Development, LEED), byla analýza podmínek a možností pro zvýšení zaměstnanosti a kvality pracovních míst v ČR na příkladu dvou pilotních krajů – Ústeckého a Jihomoravského. Na řešení se kromě odborníků z OECD podíleli experti MMR (gestora projektu), MPSV, MŠMT, Českého statistického úřadu a příslušných Krajských úřadů; také financování projektu bylo zajištěno ve spolupráci MMR, MZV, MPSV a MŠMT. Výsledkem projektu je závěrečná zpráva „Strategie zaměstnanosti a dovedností v České republice“ (Employment and Skills Strategies in the Czech Republic), přístupná na webu OECD[1], a neveřejný Akční plán, obsahující 47 konkrétních doporučení pro ČR ve 4 tematických oblastech:

  • slaďování politik a programů s místním hospodářským rozvojem;
  • zvyšování přidané hodnoty prostřednictvím rozvoje a uplatňování dovedností;
  • zacílení politik na místní pracovní odvětví a investice do kvalitních pracovních míst;
  • sociální začleňování.

MMR a další účastníci projektu se shodli na tom, že obecná metodika OECD, uplatněná při řešení projektu, je cenným a užitečným nástrojem, který by měl být přizpůsoben k využití v podmínkách ČR. Z tohoto důvodu MMR hodlá na základě postupů OECD a v přímé návaznosti na projekt „Tvorba pracovních příležitostí na místní úrovni“ společně s dalšími partnery zpracovat a ověřit vlastní metodiku hodnocení udržitelné tvorby pracovních míst na krajské úrovni. Metodika by měla pomoci krajským úřadům v efektivním formování, rozvoji a uplatnění kvalifikované a adaptabilní pracovní síly.

 


[1] http://www.oecd.org/cfe/employment-and-skills-strategies-in-the-czech-republic-9789264208957-en.htm