česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Jak nastartovat pracovní kariéru v OECD? Informace o „Kariérních seminářích“ OECD v Praze a v Ostravě

(Archivní článek, platnost skončena 25.11.2016 / 11:37.)

S cílem podnítit zájem mladých ekonomických odborníků o práci v sekretariátu OECD uspořádalo MZV (odbor mnohostranných ekonomických vztahů a Stálá mise ČR při OECD) ve spolupráci s vysokými školami dva semináře „Jak nastartovat pracovní kariéru v OECD“.

Hosty obou seminářů byli zástupci sekce rozvoje lidských zdrojů OECD - pan Makoto Myiasako (vedoucí skupiny pro strategie a obchodní analýzy) a paní Elise Sequeira (konzultantka pro lidské zdroje). V průběhu semináře představili program OECD pro mladé profesionály (OECD Young Professionals, http://www.oecd.org/careers/oecdyoungprofessionalsprogramme.htm) a alternativní možnosti získání pracovních zkušeností v sekretariátu OECD. Experty OECD doprovázel velvyslanec a stálý představitel ČR při OECD pan Pavel Rozsypal, který v úvodu seminářů přiblížil roli ČR v kontextu aktivit OECD.

První seminář proběhl dne 11. října 2014 na Vysoké škole ekonomické za účasti na 250 studentů a doktorandů pražských univerzit. Zástupci OECD a velvyslanec P. Rozsypal se rovněž setkali s představiteli vedení VŠE, s nimiž diskutovali aktuální problémy vzdělávání v ekonomických oborech.

Druhý seminář se konal dne 12. října 2014 na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě (VŠB-TUO). Akce se zúčastnilo cca 90 studentů a doktorandů z pěti vysokých škol z ostravského regionu. Po semináři se hosté z OECD a pan velvyslanec setkali se zástupci vedení Ekonomické fakulty VŠB-TUO; předmětem rozhovoru byl hlavně problém souladu systému vzdělávání s potřebami trhu práce, mj. v návaznosti na výsledky nedávno dokončení studie OECD „Role vysokých škol v rozvoji Moravskoslezského regionu“.

Účastníci obou seminářů se aktivně zajímali jak o náplň pracovní činnosti stážistů v sekretariátu OECD, tak o podrobnosti výběrového řízení a možnosti dalšího uplatnění v OECD po ukončení stáže. Zástupci vedení VŠE a VŠB-TUO vyslovili MZV poděkování a projevili zájem o opakování „Kariérních seminářů“ v příštím roce, případně i o organizaci besedy studentů a doktorandů s významnými odborníky ze sekretariátu OECD.

Prezentace programu OECD Young Professionals (ve formátu prezi) je dostupná na webu  https://prezi.com/vmxniwkjynwx/czech-outreach-career-event/.

 

1

 

3