česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Světový energetický výhled 2014

(Archivní článek, platnost skončena 25.11.2016 / 11:52.)

Dne 12. listopadu 2014 zveřejnila Mezinárodní energetická agentura (International Energy Agency, IEA) nové vydání Světového energetického výhledu „World Energy Outlook 2014“ (WEO 2014). Nejvýznamnější každoročně vydávaná publikace IEA poprvé obsahuje projekce vývoje světové energetiky v dlouhodobém časovém horizontu (do roku 2040) a upozorňuje na zásadní současné i budoucí výzvy a rizika ve světové energetice. Zvláštní pozornost je věnována jaderné energetice.
 

Podle nejvíce pravděpodobného ze tří možných scénářů dalšího vývoje do roku 2040 se předpokládá zvýšení globální poptávky po energii o 37% - nejvyšší podíl na tomto přírůstku má mít Indie, jihovýchodní Asie, Blízký východ a v subsaharská Afrika. Očekává se další zvyšování ceny energií a přetrvávání rozdílu cen energií mezi zeměmi EU, USA a Japonska. Ke zmírnění dopadů rozdílných cen energií by měl přispět pokrok v energetické účinnosti a technologický rozvoj, což IEA označuje za jeden z hlavních úspěchů energetického sektoru v poslední době. Na globálním mixu se budou podílet přibližně stejně čtyři hlavní zdroje energie: ropa, zemní plyn, uhlí a nízkouhlíkové zdroje, přičemž hlavním zdrojem by se měl po roce 2030 stát zemní plyn. Podíl obnovitelných zdrojů energie na výrobě elektřiny se má podle projekcí WEO 2014 do roku 2040 zvýšit přibližně na třetinu.

K rizikům a výzvám pro energetický sektor IEA řadí kromě geopolitického vývoje (konflikty na Blízkém východě, krize na Ukrajině) také růst emisí skleníkových plynů (a s tím spojenou nutnost urychlit dekarbonizaci energetiky) a zpoždění či nedostatečnou úroveň investic v energetickém sektoru (zejména do těžby ropy na Blízkém východě).

Jaderná energetika by měla dle WEO 2014 díky svým specifickým vlastnostem zůstat důležitým energetickým odvětvím, a to především v Číně, Indii, Korejské republice, Ruské federaci a v USA. Za hlavní výzvy IEA považuje zajištění bezpečnosti, vyřešení problému nakládání s radioaktivním odpadem a zajištění finančních prostředků na vyřazení jaderných zařízení z provozu (včetně demontáže a dekontaminace).

Podrobnější informace jsou dostupné na webu http://www.worldenergyoutlook.org/ .