česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: chinamaps.org
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Čína snižuje dovozní cla na vybrané spotřební zboží

Některé spotřební výrobky se budou od 1. prosince 2017 do Číny dovážet s nižším clem. Opatření se týká například vybraných textilních produktů, kosmetiky, farmaceutik či potravin. Čína se tím snaží podpořit spotřebu na domácím trhu. Opatření pomůže také některým českým vývozcům například u minerálních vod, sýrů, ovocných směsí a dalších výrobků.

Čína od 1. prosince 2017 snižuje celní tarify na dovoz vybraného spotřebního zboží. Celý seznam čítá 187 produktů a zahrnuje potraviny, textilní výrobky, kosmetiku, domácí spotřebiče nebo například také whisky. Opatření má podpořit spotřebu na domácím trhu. Mnohé z vybraných výrobků totiž obyvatelé Číny právě kvůli nižším clům nakupují za hranicemi.

Snížení dovozních cel na konkrétní spotřební produkty nezavádí Čína poprvé. Například v roce 2015 přišlo snížení tarifů na pleny, boty či kosmetiku. Letošní snížení celních sazeb se pohybuje v průměru od 17,3% do 7,7%, u mnohých výrobků se sazby liší.

Snížení celních sazeb může pomoci také některým českým vývozcům do Číny. Například u minerálních vod se clo snižuje z 20% na 10%. Opatření se také týká českých obchodníků se sýrem, ovocnými džemy, kosmetikou nebo také textilu, bot, domácích spotřebičů, vybavení pro zimní sporty a psacích potřeb. Neoficiální překlad celého seznamu je uveden v příloze.

V Číně v posledních letech roste poptávka po spotřebním zboží ze zahraničí včetně kvalitních potravin. Při rostoucích příjmech se v Číně těší velké oblibě zejména drahé a luxusní značky. Zároveň pokračuje v rámci ekonomických reforem snaha o podporu domácí spotřeby a jejího většího podílu na celkovém hospodářském růstu.

​Lukáš Opatrný, velvyslanectví ČR v Pekingu

přílohy

Seznam produktů se sníženou celní sazbou 75 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 30.11.2017