česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Kanada a CETA prakticky I: veřejné zakázky - jak a kde získat informace

Dohoda CETA, jejíž předběžné provádění bylo zahájeno 21. září 2017, otevírá kanadský trh veřejných zakázek evropským společnostem, což je bezesporu velká příležitost i pro české subjekty. Méně už se hovoří o tom, jak a k jakým informacím je možné se dostat – tyto informace proto nabízíme v tomto článku, včetně ilustrativního návodu, jak se dostat k informacím o veřejných zakázkách v provincii Ontario.
 

Odhaduje se, že veřejné zakázky tvoří až 12% kanadského HDP, což je bezesporu velmi zajímavá obchodní příležitost. Nabízejí se zakázky vypisované jak kanadskou vládou, tak jednotlivými provinciemi, městy a dalšími vybranými veřejnými subjekty, mezi které patří například Canadian Space Agency (informace o dalších podmínkách, minimální velikost zakázky a subjektech, na které se CETA vztahuje, jsou dostupné zde), přičemž provinční zakázky u velkých provincií, jako je například Ontario, které tvoří více než třetinu kanadského HDP, či Québec, nabízejí také zajímavé možnosti.

Klíčovou otázkou tedy jak, jak se dostat k bližším informacím. CETA předpokládá, že bude vytvořen jednotný portál pro přístup ke všem údajům o vypisovaných veřejných zakázkách – to je ovšem otázka dalších 5 lety. Prozatím je třeba hledat v jednotlivých kanadských zdrojích, jejichž základní přehled nabízíme níže.

Federální úroveň: Federální vláda zveřejňuje všechny zakázky na vládním webu Buyandsell. Tato stránka umožňuje vyhledávání v několika kategoriích, jako jsou služby, zboží, stavební práce. Umožňuje také nastavit vyhledávání podle konkrétního odvětví, stejně jako podle provincií, ve kterých má být zakázka realizována.

 

Toronto

Provinční úroveň:

Na provinční úrovni se často informace dávají na webové stránky provincií (odkaz – Příloha 2), například informace o tendrech vypisovaných provincií Ontario lze nalézt zde (odkaz). Pro ilustraci je možné nalézt zde (odkaz – Příloha 1) informace a návod na to, jak nalézt bližší údaje o jednotlivých zakázkách a zadávací dokumentaci.

Většina provincií navíc zveřejňuje informace na dalších známých stránkách, jako například MERX (detaily níže), jediná provincie Manitoba pak využívá pouze MERX. V některých případech mohou být části portálu zpoplatněné, případně může být zpoplatněné samotné elektronické podání nabídky.  

Další zdroje informací:

Naprostá většina veřejných zakázek je dostupná v soukromém systému společnosti MERX. Některé společnosti (jako například Toronto Transit Commission) dávají vše výhradně na vybrané webové stránky, jako například právě MERX, a na svých stránkách uveřejňují pouze základní informace. Za zmínku stojí, že do systému zadávají své veřejné zakázky i soukromé subjekty, jako například Bank of Montreal.

MERX funguje tak, že je možné se do systému zaregistrovat zdarma, přístup ke všem dokumentům a funkcionalitám je možné získat buď na základě pravidelné měsíční platby (20.95 CAD nebo jednorázové platby za zakázku ve výši přibližně 50 dolarů). Zakázky vždy obsahují informace o pověřené osobě a odkaz na dokumentaci ke stažení (v případě zaplacení platby).

Doplňující informace: Je třeba mít na paměti, že zdarma jsou často jen základní informace o tendru a bližší údaje jsou placené (to platí např. pro ontarijský systém či pro MERX). Zároveň je možné si po bezplatné registraci nastavit profil tak, aby zájemcům chodily na mail pravidelné informace ve vybraných odvětvích. Je také možné využít obecné informace o provinčních či federálních tendrech na MERX a v případě, že půjde o správný typ zakázky, nalézt poté stejné informace na webových portálech federální vlády či provincií. MERX je nicméně nejefektivnější agregátor celkové nabídky. Vzhledem k tomu, že je to ale kanadský portál, je třeba si zároveň ověřit, že jde o otevřený tendr, který je českým subjektům přístupný.

V případě zájmu o bližší informace je možné se obracet na české zastupitelské úřady v Kanadě, Velvyslanectví ČR v Ottawě a Generální konzulát ČR Torontu, nebo na zahraniční kancelář CzechTrade v Calgary.

 

David Müller, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Torontu

 

Přílohy:

Příloha 1 – Informace o veřejných zakázkách v dalších provinciích (DOCX, 20 KB)

Příloha 2 – Návod jak vyhledávat a podávat nabídky v provincii Ontario (DOCX, 24 KB)

Příloha 3 – Prezentace provincie Ontario k veřejným zakázkám (PDF, 3 MB)