česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mercedes postaví v Polsku továrnu na motory za půl miliardy EUR

Německá společnost Daimler AG potvrdila, že v Polsku postaví novou továrnu na výrobu motorů. Závod by se měl nacházet v obci Jawor nedaleko Vratislavi v Dolním Slezsku, přičemž se bude jednat o první továrnu společnosti Mercedes-Benz v Polsku.

Celková hodnota investice představuje 500 milionů EUR a zahájení výroby je plánováno na rok 2019. Realizace těchto plánů však závisí, jak uvedla společnost Daimler AG, na "rámcových podmínkách", mj. na veřejné podpoře, se kterou německý koncern počítá.

Místopředseda vlády a ministr rozvoje Mateusz Morawiecki, který si novou investici velmi pochvaluje, zdůraznil, že rozhodnutí o umístění výrobního závodu automobilových motorů nové generace právě v Polsku potvrzuje otevřenost polské ekonomiky vůči zahraničním investicím. Tento významný projekt se podle Morawieckého odráží pozitivně na stavu polské ekonomiky a proto bude současná vláda důsledně realizovat

Jak uvádí polské ministerstvo rozvoje, nový závod bude zaměstnávat několik set lidí a zmíněný projekt bude podpořen veřejnou podporou ze strany polské vlády. Nová továrna bude vyrábět čtyřválcové benzínové a dieselové motory poslední generace. V první fázi se předpokládá investice ve výši 500 mil. EUR. Mluvčí společnosti Daimler AG nebyl prozatím schopen přesně říci, kolik nových pracovních míst továrna v Jaworu poskytne.

Podle vicepremiéra Morawieckého je nová investice "dobrým investičním projektem prémiové značky", který je založen na vysoce pokročilé technologii. "Na takových projektech nám záleží a budeme pracovat na tom, aby jich bylo co nejvíce. Doufám, že tato investice bude katalyzátorem dalších dobrých projektů, které podpoří inovativnost a konkurenceschopnost polské ekonomiky," uvedl Morawiecki doslova a vyjádřil přesvědčení, že výše uvedená investice posílí polsko-německou hospodářskou spolupráci.

Ministerstvo rozvoje zdůraznilo, že záměrem investora je dlouhodobá spolupráce a nová továrna je jedním z prvků ambiciózního plánu společnosti Daimler AG získat prvenství v žebříčku výrobců luxusních automobilů. Nová továrna bude vyrábět nejmodernější zážehové a vznětové motory, které splňují nejvyšší a nejpřísnější požadavky na ochranu životního prostředí.

Již na konci dubna t.r. informoval deník "Rzeczpospolita" o tom, že společnost Daimler se již rozhodla, že v Jaworu vybuduje závod na výrobu motorů pro Mercedes Benz Manufacturing (MBM), který je součástí koncernu Daimler AG. Podle deníku by v novém závodě měli Němci investovat až 800 mil. EUR, přičemž by mohlo vzniknout až 1500 nových pracovních míst.

Nový závod na výrobu motorů by mohl být dobrou příležitostí pro české firmy, které by se mohly podílet formou subdodávek na výrobě automobilových motorů. Továrna bude situována v Dolním Slezsku nedaleko českých hranic a tak by zainteresované české firmy mohly využít dosavadního know how v oblasti automobilového průmyslu a podílet se na dodávkách pro prémiovou značku Mercedes-Daimler.