česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: León summit industrial
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mexiko - Automobilový průmysl jako klíčový sektor mexické ekonomiky

Automobilový průmysl je klíčovým odvětvím mexické ekonomiky, o čemž svědčí důležitost, která je mu přikládána v jednání o modernizaci NAFTA. Mexico´s Auto Industry Summit 2017, který proběhl od 5. do 7. prosince 2017 ve městě León, je jednou z největších akcí v tomto oboru, které se účastní zástupci výrobců, oborových organizací či společnosti nabízející doplňkové služby.
 

Tým Velvyslanectví České republiky v Mexiku se Mexico´s Auto Industry Summit 2017 zúčastnil na pozvání společnosti SIFSA zaměřující se na podporu zahraničních investic a vytváření dodavatelských řetězců, která akci každoročně organizuje.

Projev v rámci summitu

Projev v rámci summitu

Summit představuje jedinečnou příležitost pro investory, odborníky a představitele společností z oboru. V rámci akce je nabízena možnost B2B jednání a také návštěvy veletrhu a výrobních zařízení firem, které ve státě Guanajuato sídlí, např. GM, Mazda, Toyota a Honda. Letošní ročník byl zahájen úvodními projevy ředitele COFOCE (organizace podporující investice a zahraniční obchod, agentura vlády státu Guanajuato), který na akci zastupoval guvernéra, a starosty města León. V průběhu jednotlivých panelů a konferencí vystoupili se svými příspěvky zástupci firem, oborových organizací či analytici, kteří diskutovali např. o současné situaci automobilového průmyslu a výzvách, kterým čelí.

Auto Industry Summit of León

Auto Industry Summit of León

Díky pokračujícími dynamickému růstu celého odvětví, podpoře ze strany vlády federální i jednotlivých států, snaze soukromých subjektů a chybějícím článkům v dodavatelských řetězcích může být tento sektor velkou příležitostí pro české firmy. V současné době již v Mexiku působí např. Rubena a.s. jako CGS Automotive de México, která má výrobní zařízení ve městě Silao, či Tatra Trucks a.s. jako Movihi International. 

V přiloženém dokumentu je možné dozvědět se více o aktuálním stavu mexického automobilového průmyslu, výzvách, kterým bude čelit, a faktorech, které budou jeho vývoj ovlivňovat v příštích letech.

 

Eva Tadlíková, ekonomický diplomat, Pavel Šára, asistent, Velvyslanectví ČR v Mexiku

 

Příloha: Analýza automobilového průmyslu (DOCX, 441 KB)