česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Prezentace českých firem z oblasti průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Myanmaru

(Archivní článek, platnost skončena 18.10.2017 / 09:31.)

Velvyslanectví ČR v Rangúnu zorganizovalo oborovou misi českých firem z oblasti průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin ve dnech 13.18. října 2016 na základě MZV ČR schváleného projektu ekonomické diplomacie tzv. „PROPED“.

Podnikatelské fórum s názvem „Prezentace českých firem z oblasti průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin“ se uskutečnilo za podpory a ve spolupráci s International Business Promotion Center. České firmy (Get s.r.o., GeoVision s.r.o.) včetně oborových asociací geologů a těžební techniky vedené ředitelem Odboru surovinové politiky MPaO Mgr. Pavlem Kavinou, Ph.D. představili myanmarským firmám komplexní nabídku od geologického mapování a průzkumu ložisek nerostných surovin až po poradenství v oblasti životního prostředí a rekultivací. Oborová mise měla možnost se také seznámit s potenciální konkurencí z jiných zemí na veletrhu s názvem „Mining and Minerals Exhibition“. Mise navštívila lom Apache Cement a vedla odborná jednání se zástupci věcně příslušných institucí (ministerstvo přírodních zdrojů a ochrany životního prostředí) včetně Státní geologické služby v hlavním městě Nay Pyi Taw.

Myanmar je bohatý na naleziště nerostných surovin. Mezi hlavní těžené suroviny patří olovo, stříbro, zinek, měď, cín, wolfram či zlato. Z drahých kamenů se těží rubíny, safíry, diamanty, nefrit a z polodrahokamů turmalíny, akvamaríny, ametysty, zirkony, spinaly a další. Z nerudních surovin jsou to především kaolin, křemenné suroviny a magnezit, z palivoenergetických surovin země disponuje zásobami ropy, zemního plynu či uhlí. Nerostné bohatství Myanmaru však není dosud zcela prozkoumáno.  

Realizace tohoto projektu napomohla k výměně informací a byla také přínosem k navázání nových kontaktů a posouzení možné další spolupráce v dané oblasti. Myanmarská strana provila explicitní zájem o spolupráci s Českou republikou a navrhla, aby se v nadcházejícím roce pro danou oblast podepsalo mezivládní Memorandum o porozumění.

 

Renata Brandstätterová, obchodní radová, Velvyslanectví ČR v Rangúnu

Galerie


podnikatelské fórum mining