česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Fórum ČR - Tichomořská aliance na MZV

Dne 7. října 2015 se v reprezentativních prostorách Černínského paláce konalo Fórum ČR - Tichomořská aliance, které Ministerstvo zahraničních věcí zorganizovalo společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a s velvyslanectvími Peru, Mexika, Chile a Kolumbie, akreditovanými pro ČR.

Fórum, jehož publikum tvořilo přes 100 zájemců z řad podnikatelské sféry a institucí podílejících se na podpoře exportu, zahájili svými vystoupeními náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl a náměstek ministra zahraničních věcí Chile Edgardo Riveros.

Zahraniční hosté, v čele s vedoucími zastupitelských úřadů zemí podílejícících se na Tichomořské alianci, následně představili hlavní principy fungování tohoto integračního seskupení, jehož obyvatelstvo čítá v současné době 218 mil. lidí, což z aliance činí jeden z největších trhů na světě. K výhodám Tichomořské aliance patří mj.  i skutečnost, že její jednotlivé členské země mají uzavřenu řadu obchodních dohod s dalšími státy a integračními seskupeními, což celkový záběr aliančního trhu násobí.

V dalším průběhu fóra byly stručně představeny jednotlivé členské země, včetně nástinu podmínek investování a obchodování se státy Tichomořské aliance a souvisejícími příležitostmi pro české podniky.

V rámci odpoledního programu fóra byly představeny konkrétní sektory pro možnou spolupráci, mezi něž patří mj. dopravní infrastruktura, energetika, čisté technologie, lesnictví, potravinářství a těžební průmysl.

Závěr fóra se nesl ve znamení výměny zkušeností a diskuse o možnostech rozvoje vzájemné spolupráce mezi klastry z ČR a zemí Tichomořské aliance, které působí v oblasti udržitelného využívání přírodních zdrojů a lesnictví.
 



Tichomořská aliance je integrační uskupení, jehož členy jsou Mexiko, Peru, Chile a Kolumbie. Formálně vznikla v dubnu 2011 podpisem tzv. Limské deklarace a stala se projevem snahy o integraci států latinskoamerického kontinentu podél pobřeží Tichého oceánu. Uskupení v současnosti představuje 8. největší ekonomiku světa a je druhé v pořadí podle ekonomického růstu (v r. 2015 je očekáván růst ve výši 4,13 %, podíl aliance na světovém HDP činí 3,34 %). Cílem aliance je v rámci smluvních stran postupně dosáhnout volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a osob a v této souvislosti i posílení policejní spolupráce, obchodní integrace a celní spolupráce, jakož i odstranění překážek v pohybu služeb a kapitálu včetně možnosti integrace burz cenných papírů. Konečným cílem je ustavení zóny volného obchodu (aktuálně již zahrnuje 92 % položek). V rámci srovnání regionálních integračních skupin je Tichomořská aliance dynamickým a perspektivním uskupením, které se snaží stát stranou politických vlivů, a představuje tak dnes nejvíce životaschopné integrační uskupení v rámci Latinské Ameriky.

Pozorovatelský status v Tichomořské alianci má k září 2015 již 43 zemí včetně Spojených států amerických, Austrálie, Izraele, Švýcarska, Turecka či 15 členských států EU (Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie). O podání žádosti o pozorovatelský status České republiky rozhodla Vláda ČR v květnu 2015, předání žádosti se předpokládá do konce roku 2015 do rukou peruánského předsednictví pro tempore. Česká republika se v rámci svého pozorovatelského statusu v alianci hodlá soustředit na spolupráci v sektorech energetiky či environmentálních technologií.

přílohy

Kolumbie 1 6 MB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

Kolumbie 2 3 MB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

Peru 4 MB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

Mexiko 1 1 MB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

Mexiko 2 5 MB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

Chile 1 MB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

NCA 2 MB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

IPSE 6 MB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

CREA 959 KB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

Genesco 558 KB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

Mendelova univerzita 1 MB PDF (Acrobat dokument) 7.10.2015

Pacific Alliance Business and Investement Guide... 2 MB PDF (Acrobat dokument) 8.10.2015

Galerie


Fórum ČR - Tichomořská aliance