česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministerstvo zahraničních věcí ČR varuje české občany a firmy před riziky podnikání na okupovaných nebo mezinárodně neuznaných separatistických územích

(Archivní článek, platnost skončena 18.09.2016 / 15:48.)

Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR doporučuje českým podnikům a široké veřejnosti vyvarovat se investování nebo podnikání na neuznaných separatistických nebo okupovaných územích a regionech.

Cílem tohoto upozornění je poukázat na rizika spojená s investicemi a podnikáním na těchto územích. Finanční transakce, investice, nákupy, dodávky zboží a další ekonomické činnosti (včetně služeb, jako je cestovní ruch) na těchto územích nesou s sebou právní a hospodářská rizika vyplývající ze skutečnosti, že podle mezinárodního práva se jedná o aktivity na mezinárodně neuznaných nebo okupovaných územích. Podnikání na těchto územích může mít za následek pozdější vlastnické spory ohledně pozemků, nerostných surovin, vodních zdrojů, výrobních kapacit, apod., které se staly předmětem investice. Jakýkoliv posun v řešení, případně změna „statu quo“ těchto území může mít za následek ztrátu investic na těchto územích.

Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo průmyslu a obchodu neposkytuje podnikání na těchto územích žádnou podporu. Navíc takové podnikání může mít za následek určité sankce či omezení ze strany dalších subjektů.