česky 

rozšířené vyhledávání
x2013_01_15_namestek_tomas_dub_na_zahajeni_kurzu_diplomaticke_akademie
Foto: Robert Janás (©MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministerstvo zahraničních věcí zahájilo další ročník vzdělávání diplomatů v oblasti podpory exportu

Ministerstvo zahraničních věcí zahájilo v rámci systému vzdělávání českých diplomatů další ročník Kurzu ekonomického vzdělávání. Jeho cílem je rozšíření ekonomických znalostí, posílení povědomí o fungování ekonomiky jako celku, vztahů mezi národními ekonomikami a jejich účastníky, o činnosti podniků a jejich exportních aktivitách a roli státu při jejich podpoře.

Na společném projektu  Diplomatické akademie MZV a Odboru dvoustranných ekonomických vztahů se budou podílet renomovaní pedagogové z vysokých škol, představitelé Ministerstva zahraničních věcí a dalších resortů, zástupci státních agentur na podporu obchodu, investic a inovačního podnikání  i zástupci exportních firem. Během dvou týdnů, po které se kurz bude konat, vystoupí např. profesorka Hana Machková z VŠE Praha, místopředseda pro hospodářskou politiku Svazu    průmyslu a dopravy České republiky  Radek Špicar, vrchní ředitel ekonomické sekce MZV Ivan Jukl, ekonomičtí odborníci z vedení Czech Trade, Czech Invest, EGAP či České exportní banky nebo uznávaný ekonom Pavel Kohout, ředitel pro strategii Partners.

Kurz je určen především diplomatům, kteří se připravují na ekonomické pozice na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí i posluchačům juniorní diplomatické přípravy, kteří právě zahájili svoji diplomatickou kariéru.

Celý projekt zahájil náměstek ministra zahraničních věcí Ing. Tomáš Dub, který připomněl význam ekonomické diplomacie při prosazování ekonomických zájmů českých exportétů na zahraničních trzích.