česky 

rozšířené vyhledávání
ministri_jurecka_a_zaoralek
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministři zahraničí a zemědělství podepsali memorandum o spolupráci

(Archivní článek, platnost skončena 29.06.2016 / 14:23.)

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a ministr zemědělství Marian Jurečka podepsali dne 12. června 2014 v Černínském paláci memorandum o spolupráci, které si klade za cíl zvýšení exportu českých zemědělských a potravinářských výrobků na trhy mimo EU. Napomoci tomu mají diplomaté-experti v oblasti zemědělství, potravinářství a navazujících technologií. Jde o jeden z kroků na cestě k efektivní a synergicky fungující české ekonomické diplomacii.

Memorandum o spolupráci poprvé otevírá ministerstvu zemědělství přístup do sítě pro podporu českého exportu. Na základě analýz řady kritérií byly vybrány následující destinace: Rusko, Ukrajina, Čína, Saúdská Arábie a Srbsko. První zemědělští radové by měli zahájit činnost ještě v tomto roce.

Ustanovení o zřízení pozic zemědělských diplomatů a jejich vysílání na vybraná velvyslanectví v zemích s vysokým potenciálem růstu vzájemné výměny, příp. investic, nabídne českým podnikatelům přímou podporu prostřednictvím specialistů z oboru, kteří jim mj. díky své odbornosti umožní zrychlit proces získávání zakázek i přístup ke službám.

„Hlavním úkolem těchto zemědělských diplomatů bude především obchodní spolupráce v oblasti zemědělských a potravinářských produktů a souvisejících výrobních a zpracovatelských technologií. Náplní práce agrodiplomatů bude především hledání nových exportních možností pro naše podnikatele,“ řekl ministr Jurečka a dodal: „Po vyhodnocení účinnosti této iniciativy budeme zvažovat rozšíření nebo úpravu cílových zemí.“

Ministr Zaorálek zdůraznil, že dnes podepsané memorandum představuje první komplexní řešení podpory zemědělského a potravinářského exportu.  "Jsem rád, že spolu s ministerstvem zemědělství stojíme na startovní čáře k nové spolupráci mezi našimi resorty v oblasti ekonomické diplomacie. Je to důkaz toho, že v naší vládě umíme společně pracovat ku prospěchu českého hospodářství a ekonomického růstu. Díky posílení našich zastupitelských úřadů v zahraničí můžeme efektivněji hledat zakázky pro naše firmy i na trzích mimo EU. Vytváříme si tak předpoklad pro navázání na dobrou tradici, kterou české potravinářské a zemědělské firmy i díky vyspělým technologiím v zahraničí mají," dodal.

Většina zemědělsko-potravinářského vývozu ČR míří na trhy zemí EU (cca 90 %). Pozitivní trend růstu vývozu z posledních let je však vhodné promítnout i za hranice EU. Důsledky nedávné ekonomické krize prokázaly, že přílišná závislost pouze na trzích v EU není výhodná. Proto ministerstvo zemědělství přišlo s konceptem specializovaných diplomatů pro oblast zemědělství a potravinářství, kteří se v rámci ekonomické diplomacie zaměří právě na tuto oblast.

Příkladem možné spolupráce při exportu jsou dodávky kvalitních českých potravin (zejména pivo, chmel, destiláty, mléčné výrobky, cukrovinky), zemědělských strojů a zařízení (od malé mechanizace přes traktory až po bioplynové stanice), potravinářských technologií (minipivovary, balicí a stáčecí linky) nebo biotechnologií (moderní vakcíny, veterinární přípravky apod.).

přílohy

Memorandum o spolupráci mezi MZV ČR a MZe ČR 70 KB PDF (Acrobat dokument) 30.6.2014