česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Martin Tlapa jednal s Chargé d’Affaires Kosovské republiky v Praze Arbërem Vllahiu

Hlavním tématem jednání byla ekonomická spolupráce a další rozvoj obchodních vztahů. Podle náměstka Tlapy je v této souvislosti potřeba najít vhodné konkrétní projekty pro české podniky v Kosovské republice.

K tomuto cíli by měla přispět diskuze obou stran o perspektivních vývozních a investičních příležitostech. Kosovská republika se zároveň zaměřuje na zlepšení investičního prostředí. Za hlavní výhody pro potenciální investory považuje značné přírodní i lidské zdroje.  Dalšími tématy jednání byly evropská integrace, meziresortní Dohoda o hospodářské spolupráci mezi ČR a Kosovskou republikou, možnost návštěvy představitelů Kosovské republiky i ČR a zájem Kosovské republiky o zrušení vízové povinnosti. 

Česko-kosovská obchodní výměna za posledních 10 let se pohybuje v rozmezí zhruba 10 až 15 mil. EUR, pokud jde o český vývoz a 0,2 až 1 mil. EUR, pokud jde o dovoz do ČR.  Za prvních 8 měsíců 2018 se z ČR do Kosova vyvezlo zboží v hodnotě 12 mil. EUR, což ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku představuje růst o řádově 20 %.