česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

OECD zveřejnila aktualizovaný Hospodářský výhled (Economic Outlook)

(Archivní článek, platnost skončena 28.11.2014 / 13:56.)

Dne 27.11. zveřejnila OECD na své tiskové konferenci v Paříži za přítomnosti generálního tajemníka organizace p. Angela Gurríi pravidelnou podzimní aktualizaci stěžejní publikace - Hospodářský výhled (Economic Outlook).

OECD očekává, že globální ekonomika bude procházet v následujícím období cca 2 let nerovnoměrnou a "váhavou" obnovou. Podstatná pro další vývoj budou rozhodná politická opatření ve fiskální oblasti v USA (hrozba tzv. fiscal cliff - v důsledku jeho neřešení event. opětovný návrat do recese) a eliminace finanční nestability v eurozóně.

Ve skupině zemí OECD se předpokládá v roce 2013 průměrný růst HDP o 1,4% s další akcelerací růstu ekonomiky členských zemí v roce 2014 o 2,3%. Jak v USA tak i v Japonsku by se měl v následujících letech udržet mírný růst kolem 2-3%, resp. do 1% (bez nepředvídatelných událostí). Rychle se rozvíjející ekonomiky (emerging-market economies) by však měly růst podstatně rychleji - zejména Čína - o 8,5% v roce 2013 a o 8,9% v r. 2014.

Eurozóna by měla v roce 2013 ještě zůstat v mírné recesi (pokles o 0,1%), v roce 2014 se však již předpokládá růst HDP o 1,3%. V Německu bude pravděpodobně růst pokračovat mírným tempem v obou nadcházejících letech (0,6% v r. 2013 a 1,9% v r. 2014). O něco nižší úroveň růstu se předpokládá ve Francii (0,3%, resp. 1,3%). Původně predikované již letošní oživení eurozóny naopak zpomalí úsporná opatření a přetrvávající dluhová krize, zejména v jižních státech eurozóny.

Situace na trhu práce zůstává problematická s cca 50 mil. nezaměstnaných osob v zemích OECD. V řadě zemí se může situace nadále zhoršit pokud nebudou aplikovány vhodné strukturální reformy. Vládními opatřeními by měla být podpořena obnova důvěry u spotřebitelů i u firem a podniků v soukromém sektoru. Vládní politiky by měly posílit tvorbu pracovních míst a zaměstnanosti.

Vývoj ekonomiky (růst/pokles HDP) je v České republice dle OECD predikován jako prohloubení propadu HDP v letošním roce o 0,9% (původní květnová předpověď -0,5%), poté však v následujících dvou letech již růst o 0,8% v roce 2013 a 2,4% v roce 2014 v důsledku oživení domácí poptávky i zlepšení vnějších podmínek. Pokračování rozpočtové konsolidace i strukturálních reforem k podpoře investic a zaměstnanosti je nezbytné.

Podrobnější informace o zprávě i aktuální publikovaná data lze získat na webové stránce OECD v části Economic Outlook.