česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Setkání s podnikateli na téma ekonomická diplomacie v roce 2015

(Archivní článek, platnost skončena 15.12.2018 / 16:15.)

V prostorách Černínského paláce se dne 15. prosince 2014 uskutečnilo setkání s podnikateli k hodnocení výsledků ekonomické diplomacie v roce 2014 a výhledu úkolů pro rok 2015. Setkání se účastnili zástupci zainteresovaných rezortů, agentur CzechTrade, CzechInvest a České rozvojové agentury, představitelé firem, finančního sektoru, sociálních a hospodářských partnerů a členové Platformy pro zahraniční rozvojovou spolupráci.

OHLÉDNUTÍ ZA VÝSLEDKY EKONOMICKÉ DIPLOMACIE V ROCE 2014

Z pohledu ekonomické diplomacie se jednalo o přelomový rok, a to především pokud jde o narovnání vztahů mezi rezorty průmyslu a obchodu a zahraničních věcí. Nejvýraznějším faktorem v oblasti dvoustranných ekonomických vztahů se stala krize na Ukrajině a s tím spojené sankce ve vztazích s Ruskem. Nové možnosti nabídl posun ve vztazích s ČLR, pokračující pozitivní trend ekonomického vývoje v USA a Kanadě a rostoucí potenciál v Africe a Latinské Americe.

Nová dohoda o spolupráci mezi MZV a MPO (včetně vysílání ekonomických diplomatů z obou rezortů do zahraničí) vyřešila roztříštěnou podporu exportu a praktické asistence pro české firmy při vstupu na zahraniční trhy, nesrozumitelnost systému pro firmy a absenci společné služby zastupitelských úřadů a zahraničních kanceláří CzechTrade. Ve spolupráci s agenturou CzechTrade bylo zřízeno Klientské centrum pro export, které je schopné prostřednictvím jednotné zahraniční sítě nabídnout podnikatelům služby dle nového Katalogu ve více než 90ti zemích světa skrze více než 150 úřadů a kanceláří. Nově byl spuštěn program společného exportního vzdělávání pracovníků MZV, MPO a CzechTrade prostřednictvím Diplomatické a Exportní akademie. MZV a MZe podepsali memorandum o spolupráci a dohodu o vyslání zemědělských diplomatů do 5 vybraných zemí (Rusko, Ukrajina, Čína, Srbsko, S. Arábie). Mezi MZV a Úřadem vlády probíhají jednání o vyslání diplomatů pro vědu, výzkum a inovace na vybrané ZÚ ve světě.

V roce 2014 bylo po celém světě realizováno celkem 51 projektů ekonomické diplomacie s podporou MZV za téměř 4,5 mil. Kč, a to dle nově zauditované metodiky. Ve spolupráci s agenturou CzechTrade, MPO, MO a zástupci podnikatelů byla připravena první verze Mapy globálních oborových příležitostí, jež byla představena během Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně v září 2014. Data byla využita mj. pro identifikaci alternativních teritorií pro export ve vazbě na sankce vůči Rusku a krizi na Ukrajině.

Během posledních 12 měsíců byly otevřeny nové ZÚ v Kolumbii, Keni, Senegalu, Barmě a též GK Erbíl (v regionu iráckého Kurdistánu), což souvisí se snahou MZV rozšířit ekonomickou diplomacii do nových oblastí a zlepšit přístup do těchto zemí pro české podnikatele.

MZV se aktivně zapojilo do podpory exportu ve spolupráci s dalšími rezorty a podnikatelskými asociacemi při přípravě obchodních misí v doprovodu ústavních činitelů do zahraničí (např. návštěva prezidenta v ČLR, Kazachstánu a Tádžikistánu, ministra zahraničních věcí v Gruzii a Ázerbájdžánu či Iráku atd.). Kromě toho proběhla celá řada úspěšných akcí v ústředí. Patří sem např. prosincové byznys fórum spojené s návštěvou francouzského premiéra, konference East-West Business Forum : Latin America, oborové semináře o globálních trendech a teritoriálně zaměřené semináře k exportním příležitostem . Pokračovala pravidelná setkání podnikatelů s vyjíždějícími velvyslanci. V roce 2014 také proběhlo několik prezentačních a propagačních akcí na českých zastupitelských úřadech v zahraničí. Mimo projekty ekonomické diplomacie podporují naše zastoupení firmy kupř. na veletrzích (společné stánky), organizují prezentace a poskytují mediální podporu.

V oblasti zahraniční rozvojové spolupráce jsme se v první řadě zaměřili na zlepšení spolupráce všech tří hlavních aktérů, tj. státu, nevládních organizací a podniků. Proběhlo několik kulatých stolů, jichž se zúčastnili zástupci z řad podniků i nevládních organizací. Dobrým signálem je nárůst projektů rozvojových partnerství, který byl oproti pilotnímu roku 2013 několikanásobný.

VÝHLED EKONOMICKÉ DIPLOMACIE NA ROK 2015

Počátkem roku 2015 chystáme dokončení druhé, doplněné a verifikované verze Mapy globálních oborových příležitostí, která bude k dispozici v tištěné i elektronické (interaktivní) podobě na webu. Stejně jako v letošním roce očekáváme, že i v nadcházejícím roce bude realizována řada projektů ekonomické diplomacie, jejichž návrhy se nyní připravují na ZÚ.

MZV chystá nový systém hodnocení ekonomických diplomatů a ZÚ/GK kombinující kvalitativní i kvantitativní ukazatele hodnocené ústředím (počet jednání s exportéry, splněné úkoly, projekty ekonomické diplomacie, poskytované informace atd.) i z pohledu klientů (kvalita poskytnutých služeb, informací i akcí na podporu exportu).

Je naplánováno posilování Jednotné zahraniční sítě o nových 10 míst ekonomických diplomatů, příp. pracovníků CzechTrade v návaznosti na usnesení vlády v souvislosti se sankcemi vůči Rusku. Konkrétní destinace budou oznámeny na počátku ledna 2015. Poté proběhnou výběrová řízení, aby mohlo dojít k vyslání pracovníků co nejdříve. Stejně tak budou zahájena výběrová řízení na vyslání pěti zemědělských diplomatů.

Současně probíhá koordinace cest ústavních činitelů v rámci mezirezortní pracovní skupiny s účastí podnikatelských asociací. Mezi zvažované destinace pro návštěvy patří v případě ministra zahraničních věcí africký region (Mosambik, Keňa, Angola, Nigérie), Asie (Jižní Korea, Indie, Malajsie, Japonsko), Severní i Latinská Amerika (Kanada, Kolumbie, Ekvádor, Peru). Plánovány jsou též menší, oborově zaměřené mise v doprovodu náměstků či vrchních ředitelů, jejichž primárním cílem bude podpora exportu a investic ve vybraných zemích.

V oblasti zahraniční rozvojové spolupráce hodlá MZV pokračovat v konzultacích se všemi aktéry a slaďovat priority s Mapou globálních oborových příležitostí. V očekávání růstu české ekonomiky bude také jednou z priorit zastavit propad podílu rozvojové pomoci vůči hrubému domácím důchodu, který evidujeme v posledních dvou letech.