česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky

(Archivní článek, platnost skončena 17.10.2014 / 09:03.)

Výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) proběhlo ve dnech 12.-14. října v Tokiu na pozadí významně redukovaných očekávání růstu globálního HDP.

V porovnání s jarní předpovědí snížil MMF předpověď globální dynamiky růstu pro rok 2012 o celých 0,7 % na pouhé 3,3 %, pro rok 2013 je odhadován růst o 3,7 %. Všechny klíčové světové hemisféry vykazují nižší schopnosti přispívat globálnímu růstu. Nižší růstová dynamika se nepříznivě projeví ve světovém obchodu a investování s tím, že jsou rozeznávána rizika pro další snižování dynamiky růstu. Tato rizika jsou patrná především ve vyspělých ekonomikách, které porostou pouze o 1,4 % resp. 1,6 % v letech 2012, resp. 2013.

Globální finanční stabilita rovněž zaznamenala od jarního hodnocení nárůst rizik a to zejména na vrub vývoje v eurozóně. MMF poukázal na nezbytnost obnovy důvěry implementací hospodářských politik a použitím nástrojů, vedoucích k udržitelnému a vyváženému růstu. Pro vyspělé ekonomiky jsou klíčové strukturální reformy ve spojitosti s nastolením fiskální discipliny a transparentním řešením některých problematických národních ekonomik. Rozvíjející se země budou nuceny přijmout opatření k absorpci globálních krizových vlivů, dále posilovat konkurenceschopnost a zaměřit se na vytváření vnitřních podmínek  pro obnovu uvadající růstové dynamiky.

Pokračují kroky k naplnění reformy Bretton-woodských institucí k modernizaci jejich řízení a zvýšení kapitálové síly. Reformní rámec naplňuje rovněž ČR, která již v MMF i ve SB vyjednala půdorys nového složení svých konstituencí a výročního zasedání využila ke konkretizaci představ o spolupráci. Nastoupené reformy MMF a SB by měly být členskými zeměmi dokončeny v lednu 2014.

Podrobnější informace o průběhu i výsledcích Výročního zasedání MMF a SB lze nalézt na webové stránce: 2012 Tokyo Annual Meetings of International Monetary Fund and World Bank Group