česky 

rozšířené vyhledávání
x2012_07_27_jaroslav_kurfurst_richard_kadlcak
Foto: Robert Janás (© MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vrchní ředitel Kurfürst představil firmám nového ambasadora v Estonsku

(Archivní článek, platnost skončena 27.07.2014 / 11:08.)

Vrchní ředitel Evropské sekce Ministerstva zahraničních věcí ČR Jaroslav Kurfürst přivítal 26. července 2012 v Černínském paláci téměř tři desítky zástupců firem a podnikatelského sektoru.

Příležitostí pro neformální setkání bylo představení nového velvyslance ČR v Estonsku pana Richarda Kadlčáka zástupcům firem a konzultace na téma možné podpory českého byznysu v Estonsku. „Estonský trh nepatří svou velikostí k největším, ale s ohledem na jeho rozsáhlou liberalizaci a celkovou otevřenost estonské ekonomiky, jde o trh velmi perspektivní“ uvedl ředitel Kurfürstpři zahájení večera. Současně připomněl dlouhodobě nadstandardní vztahy obou zemí v celé řadě oblastí.

Nově nastupující velvyslanec v rámci svého vystoupení zdůraznil, že jednou z hlavních priorit jeho působení v Estonsku bude podpora vzájemných ekonomických vztahů. Význam estonského trhu podle něj pak dokládají rovněž pozitivní čísla týkající se vývoje vzájemného obchodu. V roce 2011 bylo z České republiky do Estonska vyvezeno zboží za rekordních 176,3 milionů eur, což představovalo 48 % nárůst oproti roku 2010. V opačném směru bylo do ČR dovezeno zboží za 48,9 milionů eur a estonský vývoz do ČR tak meziročně stoupl o 9 %. V  roce 2012 růst českého vývozu do Estonska pokračuje.

Mezi tradiční oblíbené české značky v Estonsku patří bezpochyby automobily Škoda, které se v roce 2011 staly nejprodávanější značkou na místním automobilovém trhu. Velmi populární je rovněž české pivo.

Setkání nových velvyslanců s podnikateli před jejich odjezdem do země působení se stalo dobrou tradicí, která podtrhuje nový přístup české diplomacie k podpoře ekonomických zájmů ČR v zahraničí.