česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Prohlášení MZV k prvnímu setkání koordinátorů pro spolupráci ČLR a zemí Střední a Východní Evropy

Ministerstvo zahraničních věcí ČR vítá konání prvního setkání národních koordinátorů pro spolupráci Čínské lidové republiky a zemí Střední a Východní Evropy, které se uskutečnilo ve dnech 5. – 6. září 2012 v Pekingu.

Jeho hlavním účelem byla debata nad konkrétními možnostmi využití dvanácti opatření na podporu přátelské spolupráce Číny se zeměmi Střední a Východní Evropy, jež představil premiér Wen Ťia-pao na dubnovém setkání s premiéry 16 evropských zemí ve Varšavě. ČR vnímá čínskou iniciativu jako strategickou příležitost k prohloubení vzájemných vztahů.

Po konferenci národních koordinátorů, na které za českou stranu v kapacitě národního koordinátora vystoupil Daniel Koštoval, vrchní ředitel Sekce mimoevropských zemí MZV ČR, přijal účastníky premiér Wen Ťia-pao. Čínský premiér ve svém projevu vyzval k naplňování 12bodové iniciativy a prohlubování spolupráce mezi Čínou a zeměmi Střední a Východní Evropy.

Čínská lidová republika je pro Českou republiku i ostatní země regionu významným strategickým partnerem, se kterým ji pojí dlouhodobé přátelské vztahy. Jednání v Pekingu poskytlo vítanou příležitost prodiskutovat možnosti konkrétního prohloubení vzájemných vztahů mezi našimi zeměmi.

K tomu ministr Karel Schwarzenberg uvedl: „Vždy je dobré, když se bavíme se svými čínskými partnery napřímo a můžeme si vysvětlit své představy, jak dobrou spolupráci ještě vylepšit. Důležité jsou konkrétní kroky a výsledky. Jsme na ně připraveni“. Potenciál existuje zejména v oblasti obchodu a investic, technologické spolupráce, energetické spolupráce, spolupráce ve vzdělávání, výzkumu a vývoji a v neposlední řadě ve společném důrazu na inovace.