suomeksi  česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Češi ve Finsku

Česká komunita ve Finsku nepatří mezi nejpočetnější skupinu Čechů žijících v zahraničí, odhadem zde žije několik stovek českých občanů.

Existují zde dva spolky: Finsko-česká společnost a spolek Bohemia, které  sdružují přátele České republiky a zasazují se tak o propagaci české kultury. Komunita Čechů studujících a pracujících ve Finsku komunikuje především na Facebooku (skupina FinČech  a Češi v Tampere) a prostřednictvím internetových stránek Finčech. Důležitou součástí života krajanů v zahraničí je i zájem o uchování a šíření českého jazyka prostřednictvím pořádání kurzů češtiny pro zájemce. V Helsinkách a v Tampere probíhají i hodiny češtiny pro české děti. Pravidelně se konají i sobotní setkání rodičů s dětmi zvané Pohádková sobota. Krajané organizují každoročně tradiční Mikulášskou nadílku.

Počet českých občanů trvale žijících a pracujících ve Finsku je 500-600. Vzhledem ke kvalitě finského vzdělávacího systému vzrostla obliba vycestovat do Finska za studiem, proto počet českých studentů přijíždějících na finské univerzity v rámci výměnných pobytů každým rokem vzrůstá.

Další informace o českých krajanech a pro krajany žijící v zahraničí: