suomeksi  česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Kultura, školství a krajané

Oblast kultury je jedním z nástrojů zahraniční politiky a tvoří významnou součást prezentace České republiky v zahraničí. Propagace české kultury je důležitým posláním Velvyslanectví ČR v Helsinkách. Velvyslanectví pořádá různé kulturní akce, zejména výstavy, semináře pro finskou veřejnost i české krajany či setkání se studenty a absolventy bohemistiky. Samozřejmostí je připomínání důležitých výročí a historických událostí.  Důležitou součástí je i podpora česko-finské spolupráce v oblasti vzdělávání.

V oblasti kultury je čilá spolupráce mezi jednotlivými kulturními subjekty v Česku a Finsku. V posledních letech je ve Finsku zájem zejména o loutková představení (např. spolupráce s Nukketeatteri Sampo v Helsinkách), aktivní spolupráci má i ND Brno s divadlem v Tampere. K vidění bylo několik tanečních představení na různých finských festivalech. V roce 2018 byla v Helsinkách uvedena barokní opera Gustav Vasa od českého hudebního skladatele. Ve Státním baletu v Helsinkách působí několik špičkových českých tanečníků. Dlouhodobou výzvu představuje vydání překladu některé ze současných českých knih. Velvyslanectví ve spolupráci s finskými bohemisty každoročně oslovuje hlavní finská nakladatelství s ukázkami české literatury.  Na konci roku 2018 vyšlo číslo kulturního magazínu Särö, které na 160 stránkách přináší zajímavosti z české kultury.

Přehled představení, koncertů, seminářů a výstav v jednotlivých letech naleznete v sekci Události/Archiv 

Spolupráce funguje i v oblasti výtvarného umění  a důležitou součástí česko-finské spolupráce v oblasti kultury je projekt Embassy Gallery.

V roce 2006 byl podepsán mezi představiteli České republiky a Finska Program kulturní, školské a vědecké spolupráce. Program usnadňuje vzájemné kulturní  styky a výměnu studentů. Každoročně přijíždí do Finska v rámci výměnného studentského programu Erasmus několik stovek českých studentů.  Zastupitelský úřad pořádá v prosinci setkání studentů na ambasádě. Další informace o finském školství a vzájemné spolupráci naleznete v kapitole Školství v menu vlevo.

Pro informace o krajanské komunitě ve Finsku navštivte prosím podkapitolu vlevo Krajané a spolky. Aktuální informace ke krajanské agendě  naleznete na webu MZV.  

Je uzavřeno několik partnerství mezi českými a finskými městy:

  • Karkkila - Sušice
  • Lahti - Most
  • Tampere - Olomouc
  • Vaasa - Šumperk
  • Vantaa - Mladá Boleslav