Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Rusko: ZOH 2014

 

(Archivní článek, platnost skončena 22.03.2014 / 09:53.)

V souvislosti s konáním Zimních olympijských a paralympijských her 2014 budou v ruském lázeňském středisku Soči a jeho okolí ve dnech 7. 1. – 21. 3. 2014 aplikována zpřísněná bezpečnostní opatření a řada omezení pro veřejnost. Některá místa, zejména v blízkosti státní hranice a strategických objektů, včetně sportovních, budou veřejnosti nepřístupná.

MZV ČR doporučuje dodržovat veškerá pravidla a nařízení místních orgánů týkající se pobytu a pohybu po regionu. V případě kontroly prováděné ruskou policií, jinými bezpečnostními složkami či organizátory her doporučujeme zachovat klid, řídit se jejich pokyny. Při potížích či událostech zvláštního zřetele je třeba uvědomit místní policii (112, 02) nebo kontaktovat Konzulární kancelář ČR v Soči (tel. +7 916 640 20 36), která bude ve dnech 5. - 24. února 2014 zajišťovat konzulární pohotovost pro občany ČR přímo na místě.

Rozhodnutím ruského úřadu pro civilní leteckou dopravu je na všech letištích v RF minimálně do 21. 3. 2014 zakázáno brát na palubu letadla jakékoliv nápoje, jídlo, tekuté hygienické potřeby a léky. Životně důležité a nezbytné léky je možné převážet pouze s potvrzením lékaře o nutnosti jejich užívání. Zákaz se netýká tekutin zakoupených v zónách Duty Free přímo na letišti.

V souvislosti s konáním ZOH v Soči 2014 upozorňuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR na dlouhodobě problematickou situaci v separatistických regionech Gruzie, viz aktuální doporučení k cestám do Gruzie.

.